Některým matkám stát vrátí i přes 20 tisíc korun.

Některým matkám stát vrátí i přes 20 tisíc korun. | foto: 

Sociálka začne v říjnu vracet část mateřské. Za pět měsíců až 20 tisíc

  • 183
Matky začnou v říjnu dostávat peníze, o které přišly kvůli snížení mateřské. Za období od ledna do května, kdy se vyplácela nižší peněžitá pomoc v mateřství, mohou dostat i přes dvacet tisíc korun. Dávku loni snížila úřednická vláda, Sněmovna ale letos vrátila příspěvek na loňskou úroveň.

"Čerpala jsem mateřskou v maximální možné výši 24 tisíc korun, ale od ledna mi ubrali přes čtyři tisíce, takže mi to přijde vhod," řekla iDNES.cz jedna z matek, kterým začne Česká správa sociálního zabezpečení v průběhu října vracet peníze.

Matky v průměru přišly o 23 procent dávky, trvalo to ale jen pět měsíců. Například žena s průměrným platem 24 tisíc brala ještě v prosinci na mateřské zhruba 16 tisíc korun, od ledna už to bylo jen 12 500 korun.

Matky se nemusejí o nic starat a nikde žádat, stát vrací peněžitou pomoc v mateřství automaticky.

Stát vyplatí zhruba 600 milionů

Úřady nicméně nedokážou říci, kolik celkem zaplatí. "Protože výše doplatku závisí jednak na výši rozdílu mezi starou a novou výší příspěvku, a jednak na počtu kalendářních dnů, v nichž matkám náležel, nelze v současné době uvést celkovou výši doplatků," sdělila Adéla Tomíčková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Snížení mateřské mělo přinést úsporu 1,4 miliardy korun ročně. Odhadem tedy za pět měsíců na matkách ušetřil téměř 600 milionů korun, které jim teď bude muset vrátit.

Doplatek se bude vyplácet v průběhu října, správa sociálního zabezpečení nicméně podklady teprve připravuje a není schopna určit přesný termín.

O snížení mateřské zhruba o pětinu se rozhodlo v rámci úsporného balíčku Fischerovy vlády loni na podzim. Nelíbilo se to však lidovcům, zeleným, ČSSD a komunistům, kteří letos v dubnu prosadili vrácení mateřské na loňskou úroveň. Zákon prosadili přes veto prezidenta Václava Klause.