Společná tisková konference pěti opozičních stran ke změně stavebního zákona....

Společná tisková konference pěti opozičních stran ke změně stavebního zákona. Dorazili na ni místopředseda ODS Martin Kupka, šéf Pirátů Ivan Bartoš, poslanec TOP 09 Dominik Feri, poslanec KDU-ČSL Marek Výborný a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. | foto: Facebook ODS

Nechceme kočkopsa ani nový stavební megaúřad, říká spolu opozice

  • 21
Proti myšlence, že by veškeré stavby v zemi řídil jeden státní „megaúřad“, vystoupili ve Sněmovně představitelé pěti demokratických opozičních stran. To, že by se do stavebního zákona mohl dostat původně zamýšlený model čisté státní stavební správy, předpokládá návrh změny od skupiny poslanců hospodářského výboru podporovaný ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou.

„Nechceme nový stavební megaúřad, který má najednou jako deus ex machina zajistit lepší, rychlejší stavební řízení. To se v historii nikdy moc nestalo, že by nový úřad něco takového zajistil,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka. Zpravidla to podle něj znamenalo víc peněz z kapes daňových poplatníků, víc různých směrnic a nařízení.

„Naším cílem je mít co nejjednodušší a nejrychlejší stavební řízení na všech úrovních, od občanů až po velké projekty. Toho lze dosáhnout jedině jednotně řízeným transparentním postupem,“ řekl ČTK poslanec hospodářského výboru za ANO Martin Kolovratník. Proto spolu s kolegy z ČSSD, KSČM a SPD prosazuje pozměňovací návrh. Stavební úřady by pak fungovaly po vzoru třeba finančních úřadů nebo katastrálního úřadu.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová poslancům řekla, že její ministerstvo na poslaneckém návrhu pracovalo.

„My sázíme na současné uspořádání veřejné správy a zavádíme díky elektronizaci stavebního řízení zjednodušení procesů, ale ve stávajících stavebních úřadech,“ oponuje Kupka.

Výbory Sněmovny se tento týden zabývaly původní vládním návrhem úpravy stavebního zákona od ministryně Dostálové.

„Byla to jakási předělávka jejího původního návrhu, na kterém pracovala s Hospodářskou komorou a který zaváděl superúřad. Po měsících a měsících vznikl jakýsi kočkopes, který není ani ta centrální správa, ani něco, co bychom mohli označit za moderní, dynamické nebo třeba digitální,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Z jeho slov vyplynulo, že ve Sněmovně jsou nyní díky návrhu Kolovratníka podporovaného ministryní vlastně „dvě vládní verze“ příští podoby stavebního zákona.

Původní návrh, jak ho loni vláda předložila poslancům, počítá se zřízením nové soustavy úřadů státní stavební správy. Na jejím vrcholu má být Nejvyšší stavební úřad. Podřízeny mu budou krajské stavební úřady a Specializovaný stavební úřad. Specializovaný úřad bude povolovat strategické stavby celostátního významu. Tento vládou předložený model současně předpokládá, že o stavbách běžné občanské vybavenosti, jako jsou rodinné domky, by dál rozhodovaly stavební úřady na obcích.