Slovenský Telecom dostal pokutu 885 milionů

  • 18
Slovenský antimonopolní úřad potrestal poskytovatele pevných linek na Slovensku pokutou 885 milionů slovenských korun, tedy asi 700 milionů Kč. Firma prý zneužila dominantního postavení na trhu, když znemožnila konkurenci přístup ke svým sítím.

Slovak Telecom je jediným vlastníkem a správcem pevné telekomunikační sítě na Slovensku. Jeho součástí jsou i tzv. místní vedení, o která v celém sporu jde. Právě k těm totiž slovenská firma znemožnila přístup svým rivalům.

Místní vedení bývají nazývány také "poslední mílí". Jsou totiž spojnicí mezí konečným zákazníkem a ústřednou.

Vybudování duplicitních vedení, která by nebyla ve správě Telecomu, přitom podle prohlášení, které poskytl slovenský antimonopolní úřad, není možné, protože je příliš drahé a investice do něj je riziková. Proto je třeba, aby k němu měli přístup všichni operátoři.

"Slovak Telecom využil vlastnictví unikátního zařízení se záměrem udržet si, případně posílit postavení na návazných trzích, např. na trhu internetových služeb," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Pokuta, kterou slovenská firma dostala, je nejvyšší sankcí, kterou dosud úřad udělil, napsala ČTK. Vysoce převyšuje i největší peněžitý trest, který dosud udělil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Stejně jako na Slovensku ji dostal největší poskytoval pevných linek, tentokrát český. Společnost Český Telecom má za nabízení volných minut jako součásti tarifů platit 200 milionů Kč. - více zde

Dosud nejvíc – 81,7 milionu korun – musel Telecom zaplatit loni. Firma podle antimonopolního úřadu porušila zákon tím, že asi 3000 firem nutila uzavřít pro ně nevýhodné smlouvy. Tuto pokutu Telecom už zaplatil. V případě poslední (rekordní) věří, že na platbu nakonec nedojde. Volné minuty v rámci měsíčního paušálu posvětil telekomunikační úřad. - více zde

,