Slovensko patří růstem mezi premianty

  • 11
Růst slovenské ekonomiky zrychluje. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt našeho východního souseda zvýšil o rovná čtyři procenta. Výsledek tak překonal nejen očekávání analytiků, ale i tempo z prvních tří měsíců roku, kdy hospodářství rostlo o 3,9 procenta.

V absolutním vyjádření činil dosažený hrubý domácí produkt v rozmezí dubna až června 272,74 miliardy slovenských korun. "Je to excelentní číslo v rámci střední Evropy," řekl ČTK v reakci na zveřejněné údaje analytik pražské Commerzbank Radomír Jáč.

Slovenskou ekonomiku táhne především spotřeba, a to jak soukromá, tak vládní. Naproti tomu však za očekáváním zaostávají investice, které stagnovaly.

"V rámci zemí a střední Evropy se Slovensko zařadilo do skupiny rychleji rostoucích ekonomik. Z dosud známých výsledků totiž rychlejší hospodářský růst vykázaly pouze Litva rostoucí o 6,9 procenta a Estonsko s tempem 6,5 procenta," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

České hospodářství si podle posledních zpráv připsalo ve druhém kvartálu přírůstek 2,5 procenta, přesto si před Slovenskem udržuje stále náskok. "Přibližný propočet ukazuje, že hrubý domácí produkt na obyvatele podle parity kupní síly na Slovensku dosahuje zhruba 83 procent téhož ukazatele v české republice," tvrdí Marek.