Alkohol - (c) profimedia.cz/corbis

Alkohol - (c) profimedia.cz/corbis - Alkohol - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Slivovice bude letos méně, cena poroste

  • 1
Nebude to dlouho trvat a vzduch v mnoha valašských vesnicích provoní nezaměnitelné aroma vařícího ovocného kvasu. Poměrně vysoká cena za litr legálně vypáleného alkoholu v totiž stále nutí řadu pěstitelů riskovat finanční postih i trestní stíhání za černé pálenice.

Na otázku, kde pálí, odpovídají obvykle tito pěstitelé s úsměvem: "v Zádveřicích", případně "v Domaníně". Valaši znalí věci dobře ví, že přesnější výklad znamená v prvním případě "Za dveřmi", ve druhém pak "Doma ve sklepě nebo garáži".

V zemi bylo dosud vydáno téměř sedm stovek povolení na provozování pěstitelských pálenic, za poslední tři roky přibylo sedmdesát míst, kde lze domácí slivovici vypálit.

"Řada pěstitelských pálenic ale vůbec nefunguje, protože se jim to prostě nevyplatí. Konkurence domácích pálenic začíná být neúnosná. Na druhou stranu, já se lidem nedivím, daně už jsou přemrštěné," říká páleničář ze Zlína, který nechce zveřejnit jméno, aby neodradil i své poslední zákazníky.

I když majiteli nelegální pálenice může podle zákona hrozit pokuta až do výše dvou milionů korun, především na vesnicích, ale také ve městech, je podobných zařízení dost.

Objevit černou pálenici se však policii podaří spíše náhodou nebo na základě anonymního oznámení. "Kdybychom chtěli provádět cílené kontroly, museli bychom mít souhlas k domovní prohlídce. Nic takového nechystáme. Obvykle reagujeme až na případné konkrétní oznámení," říká mluvčí vsetínské policie František Hauk.

Co je třeba, aby byla slivovice kvalitní

* Ovoce se musí sbírat nejlépe přezrálé
* Švestky a jablka musí být zcela čisté
* V kvasu nesmí být nahnilé plody
* Nádoby na kvas musí být čisté, bez cizího pachu
* Nádoby na kvas nesmějí být kovové
* Ideální velikost nádob je 150 až 300 litrů
* Kvas nesmí být na místě, kde teplota klesá pod nulu
* Kvas by měl být zakryt plachtou či víkem, aby do něj nepadaly nečistoty
* Neodstraňujte "deku", horní nevábný povlak ovoce chrání kvas před infekcemi a ztrátami alkoholu
* Kvas je zralý, až když šťáva vykazuje mírně kořeněnou příchuť a není sladká