Slepice? To je znak Škody, tvrdí slovník

Při nástupu dostanou slovník. List pojmů, které by měli znát a které mají v krvi jen lidé pracující v plzeňské Škodovce. "Řeč lidí ze Škodovky má své zvláštní termíny, chtěli jsme je představit nováčkům, kteří k nám nastupují," usmívá se Marek Krsek, šéf Škody Kovárny. Ta s učebním materiálem přišla.

Tradiční firmy s dvoumiliardovými tržbami, která se po letech problémů dokázala otřepat, dosáhnout zisku, získat velké množství nových zakázek a začít opět sílit. Jen loni firmu posílilo na padesát nových zaměstnanců.

Co je třeba takový čvoch? Slovník nováčkům napoví - v překladu oběd v kantýně.

"Vyzvali jsme zaměstnance, aby přišli se slangovými a odbornými výrazy, které se na pracovišti používají. A sešlo se jich hodně. Od těch moderních pocházejících třeba z angličtiny, až po ty tradiční, letité škodovácké," říká personální šéf Škody Kovárny Zdeněk Prosek a ukazuje na slovníček, který firma vydala jako zpestření firemních materiálů, které dostávají noví zaměstnanci.

Kovárny se sedmi sty zaměstnanci prošly v posledních letech řadou změn - včetně toho, že mají nového majitele, ruskou skupinu OMZ.

"Máme stále velkou míru samostatnosti, majitel schválil dvouletý plán rozvoje firmy, který plníme," řekl Marek Krsek. Jeho firma teď těží z oživení na světových trzích v oboru.

"Přibývá zakázek třeba v oblasti výstavby větrných elektráren, kde jsme se třetinovým podílem na trhu největším světovým výrobcem hřídelí. Ve Spojených státech byl schválen program podpory výstavby takových zdrojů, velký boom zažívá v této oblasti i západní Evropa," řekl Marek Krsek. Roste i počet dodávek pro stavbu velkých lodí, pro jejichž motory Škoda Kovárny vyrábí zalomené hřídele.

"Rozvoj asijských zemí, zejména Číny a s tím související potřeba posílení dopravy přináší nové zakázky loděnicím, tím i nám," řekl Krsek.

Součásti větrných elektráren, lodních motorů a elektráren - takové jsou hlavní výrobní obory Škody Kovárny.

"Naše loňské tržby vzrostly na 2,2 miliardy korun oproti 1,9 miliardy v roce 2003. Loňský hrubý zisk se bude pohybovat podle předběžného odhadu kolem šedesáti milionů korun, předtím to byla ztráta v řádu desítek milionů," říká Marek Krsek.
 

Některé pojmy ze slovníčku Kováren

slepice okřídlený znak Škody
vítr hřídel větrných elektráren
nemehlo lis
desítka, třiatřicítka... názvy budov v areálu
camrák celní dokument
forekast výhled, např. ekonomický
veselý drát dispečink oddělení informační systémy
košilka průvodní list, zpráva
MAX elektronický informační systém firmy