Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Skupina K-Brewery zdražuje. Za piva Platan a Klášter chce až o korunu víc

  • 46
Pivovarnická skupina K-Brewery, která vlastní sedm menších nebo středně velkých pivovarů, zdražuje většinu svých piv o 5 procent. Cena za půllitr se zvedne až o 80 haléřů. Důvodem je hlavně zdražení ječmene.

"Průměrná výše zdražení se pohybuje okolo 5 procent. To představuje u nejprodávanějších výrobků 40 až 80 haléřů na půllitru piva," uvedl Miroslav Kaiser z mediálního zastoupení K-Brewery. Nové ceny budou platit od 1. října.

Firma podle svých slov ke zdražení přistoupila po důkladné analýze cen surovin nutných pro výrobu piva, především ječmene, ale i cen obalů a energií.

Pivo Lobkowicz se zdražení vyhne, stejně jako většina sortimentu Černé hory. Podraží jen pšeničný ležák Velen a tmavý ležák Granát.

K Brewery vlastní a provozuje celkem 7 menších či středně velkých pivovarů - v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Uherském Brodě (Janáček), v Hlinsku v Čechách (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter), ve Vysokém Chlumci (Vévoda) a v Černé Hoře.

Už včera oznámil Jihlavský pivovar zdražení svého piva Ježek až o jednu korunu. (více čtěte zde)

Důvodem zdražení jsou především vyšší ceny sladového ječmene. Podle obchodního ředitele jihlavského pivovaru Miloše Vostrého zdražil ječmen z původních 3 100 korun za tunu na čtyři a půl tisíce korun za tunu. Ze stejných důvodů by mohly zdražit i další tuzemské pivovary, zatím ale žádný z nich nový ceník neoznámil a signály o cenách nesmějí předem vysílat.


Témata: Jizera, Pivo, pivovar