Od roku 2014 porostou důchody všem stejně. Ilustrační snímek

Od roku 2014 porostou důchody všem stejně. Ilustrační snímek | foto: AP

Penze porostou pomaleji, vláda nejvíc vezme lidem s vyššími příjmy

  • 372
Důchody měly být spravedlivější, ale nebudou. Od příštího roku porostou penze pomaleji, protože vláda potřebuje ušetřit. Škrty nejvíc pocítí lidé s vyššími příjmy. Důchodci se kromě nižšího růstu budou muset vypořádat také s vyšší DPH.

Malá důchodová reforma z loňského podzimu měla udělat penzijní systém spravedlivější a přidat peníze těm, kteří během pracovního života vydělávali více. Chystaná úsporná opatření vlády však způsobí pravý opak.

Více o vládních škrtech a koho se změny dotknouČtěte v pondělí 16. dubna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Ačkoliv škrty, které mají na tři roky zpomalit růst penzí, se od ledna příštího roku dotknou všech příjmových skupin, o nejvyšší částky přijdou především lidé s vyššími penzemi. Těm se místo očekávaných několika stovek korun bude důchod každý rok zvyšovat jen v řádech desítek korun.

Nejpatrnější je to v roce 2014. Tehdy dostanou všichni penzisté přidáno rovných 90 korun bez ohledu na to, kolik peněz do důchodového systému odváděli v době, kdy pracovali.

Plánované rozvírání nůžek, které mělo více zohlednit zásluhy a které požadoval i Ústavní soud, se tedy nekoná.

Cílem vládního opatření je ušetřit na důchodech během tří let 50 miliard korun. Je to vedle zvýšení DPH o jedno procento, zvýšení daně z nemovitosti nebo zavedení daně na víno jedno z mnoha opatření, která mají snížit deficit státního rozpočtu.