Školy jsou zavřené kvůli epidemii koronaviru. Třídy zůstanou prázdné ještě...

Školy jsou zavřené kvůli epidemii koronaviru. Třídy zůstanou prázdné ještě dlouho. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Školy v přírodě a školní zájezdy budou. Cestovky jen přesouvají termíny

  • 3
Většina škol v přírodě a školních zájezdů pořádaných cestovními kancelářemi se neruší, ale přesouvá na pozdější termíny. Zatím se počítá také s dětskými letními tábory. Vyplývá to z průzkumu Asociace cestovních kanceláří ČR. Dětské tábory by se mohly v závislosti na situaci konat od 1. července.

V České republice se podle ACK ročně uskuteční tisíce škol v přírodě, kterých se účastní přes čtvrt milionu dětí. Škola v přírodě trvá zpravidla mezi čtyřmi a sedmi dny, nejvyhledávanější jsou jižní Čechy.

„Složitější je posun u škol v přírodě pro deváťáky, kteří školu v červnu opustí, ale tam jsme schopni se s rodiči domluvit a nabídnout například letní prázdninový tábor. Po téměř čtyřech měsících, kdy děti budou doma, tuto nabídku mnoho rodičů již nyní akceptovalo,“ uvedl majitel cestovní kanceláře Topinka Miroslav Topinka.

Na zahraniční školní zájezdy vyjíždějí čeští žáci a studenti především od dubna do června, po prázdninách v září a říjnu. Základní a střední školy žáky přepravují většinou autokary, vysoké školy preferují leteckou dopravu. Mezi často navštěvované země patří Slovinsko, Velká Británie, skandinávské země, Itálie, Francie a Švýcarsko.

„Naše partnerské školy se orientují většinou na odborně zaměřené zahraniční školní exkurze a častěji také na poznávací expedice a jazykové pobyty v zahraničí. S většinou škol jsme již dohodnuti na posunech termínů na klidnější období až odezní pandemie. Nezaznamenali jsme žádný případ, kdy škola požádala o kompletní zrušení zájezdu,“ řekl ředitel „CK Ciao...“ Ladislav Havel.

Z důvodu zamezení šíření koronaviru vláda od 11. března uzavřela školy. Žáci devátých tříd se do nich budou moci vrátit od 11. května. Návštěva školy bude dobrovolná, žáci se budou moci scházet na konzultacích ve skupinách do 15 lidí. Na vysoké školy se budou moct od 11. května vrátit studenti všech ročníků v maximálně 15členných skupinách. Omezení počtu se nevztahuje na praktickou výuku a praxi. V omezeném režimu fungují vysoké školy od 20. dubna. Společné aktivity nyní mohou ale plnit pouze nejvýše v pěti lidech.

,