Šéf ZKL: Berkův konkurz byl podvod

  • 1
Dvě stovky lidí v Klášterci nad Ohří zřejmě zbytečně přišly o práci. Tolik zaměstnanců totiž propustila továrna ZKL po konkurzu v červnu roku 2002. Vyhlásil jej ústecký soudce Jiří Berka, kterého kvůli tomu včera spolu s dalšími lidmi zatkla policie a obvinila ho z trestného činu zločinného spolčení.

Nyní mu hrozí až desetiletý trest.

"Od počátku to byl podvod. Konkurz nás připravil o zdravou firmu," uvedl generální ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil. Podle něj měl klášterecký závod sjednané velké dodávky pro automobilový průmysl.

"O ně jsme přišli. Navíc nový majitel rozprodal pod cenou řadu unikátních zařízení. Postavit firmu znovu na nohy bude práce tak na rok," dodává Prášil s tím, že koncern chce zrušení konkurzu a vrácení firmy.

Další spor se vede o ochranné známky společnosti.

Berka byl obviněn jako vůbec první soudce v Česku. Dalším obviněným je správce konkurzní podstaty ZKL Klášterec Daniel Thonat.

Společně s Berkou figuruje i v kauze Union Banky. Tu poslal Berka do konkurzu pod smyšleným jménem Česká revitalizační a správcem jmenoval Thonata. Podobně prohlásil konkurz na Zbrojovku Brno. - více zde