Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Šéf Finanční správy skončí na přelomu roku. Schillerová mu vyhoví

  • 56
Šéf Finanční správy Martin Janeček požádal o odvolání. Skončit chce k letošnímu 27. prosinci. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mu vyhoví. Ředitel čelil kritice kvůli vyměřování takzvaných zajišťovacích příkazů a postupu některých svých podřízených.

V druhém případě se kritika týkala kontrol elektronické evidence tržeb (EET) a zjišťování podrobností o svatebních hostinách od novomanželů.

V tiskové zprávě to ve čtvrtek uvedlo ministerstvo financí. Janečka do čela Finanční správy jmenovala vláda koncem října 2014, kdy ministerstvo financí vedl nynější premiér Andrej Babiš (ANO).

„O tomto svém kroku jsem uvažoval několik měsíců. Jedná se o mé osobní rozhodnutí,“ řekl Janeček. Kam ze své funkce zamíří, neuvedl.

Na místo šéfa Finanční správy bude v následujících dnech vypsáno výběrové řízení. Janečkův nástupce by měl být s ohledem na termíny dané zákonem o státní službě znám do konce roku, uvedlo ministerstvo financí. Podle některých médií je hlavním adeptem na funkci Janečkova dosavadní zástupkyně Tatjana Richterová.

„Rozhodnutí pana Janečka plně respektuji a chtěla bych mu poděkovat za práci, kterou v pozici generálního ředitele Finanční správy vykonal,“ uvedla Schillerová. Rozhodnutí o odvolání vydá k Janečkově písemné žádosti státní tajemník na ministerstvu financí.

,