Stomilionový dar představuje pětinu ze Romanovy dlouhodobé manažerské odměny.

Stomilionový dar představuje pětinu ze Romanovy dlouhodobé manažerské odměny. | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Šéf ČEZ daruje sto milionů škole Klause mladšího

  • 363
Šéf elektrárenské společnosti ČEZ Martin Roman daruje zhruba sto milionů korun na novou školu v Praze. Na dar použije pětinu akcií, které jsou součástí jeho dlouhodobé odměny. Podle dohody půjdou peníze na rozvoj a výstavbu "sesterské" školy pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia.

Jeho ředitelem je Václav Klaus mladší, syn prezidenta.

"Zajímal se u nás o studium svých dětí. Nechtěl, aby chodily do cizojazyčné školy a doma potom mluvily anglicky," říká ředitel, jak se mu podařilo získat dárce pro nový projekt.

Z peněz má vzniknout škola pro žáky od první třídy až k maturitě. Výuku v češtině bude doplňovat studium v cizím jazyce. Škola by podle Václava Klause mohla otevřít už v září 2008.

"Nemohu vyloučit, že do nové školy budou chodit i moje děti, ale primární motiv je darovat peníze na smysluplný projekt," říká Martin Roman.

"V cizině je běžné, že k úspěchu patří filantropie. A já jsem chtěl být úspěšný i proto, abych byl filantropem," dodává sedmatřicetiletý manažer.

Stomilionový dar představuje pětinu ze Romanovy dlouhodobé manažerské odměny. Jako šéf ČEZ může koupit celkem 750 tisíc akcií firmy za 139,20 koruny za kus.

V pátek byla akcie ČEZ na burze za 1068 korun, což znamená hrubou odměnu ve výši sedmi set milionů. Její výše je jen jedním z důvodů, proč jsou odměny v ČEZ často kritizované. - více zde