Sdružení automobilových dopravců nesouhlasí s vládou v dovozu ojetin

- Vláda při zamítnutí návrhu zavést správní poplatky na dovoz ojetých vozidel opominula článek asociační dohody EU, který ochranná opatření umožňuje. Zamítnutí novely zákona o správních poplatcích, která by zavedla poplatky za dovoz ojetých vozů do ČR, vláda zdůvodnila možností, že by EU mohla tento krok považovat za porušení asociačních dohod. Náhradní řešení má vypracovat Generální ředitelství cel ČR.
Z článku 31 asociační dohody však podle Šípka vyplývá, že pokud je nějaký výrobek dovážen v množství a za podmínek, kdy výrazně ohrožuje domácí výrobce nebo odvětví hospodářství, může ČR nebo EU přijmout příslušná opatření.

"Proto se zavedení poplatků na dovoz ojetých automobilů v Polsku či Slovensku obešlo bez reakce ze strany EU, přestože tyto země mají stejnou dohodu o přidružení," uvedl ředitel sekretariátu Sdružení automobilových dopravců (SAP) Antonín Šípek.

Při dovozu osobních automobilů do ČR tvoří již osm let dovoz ojetých vozů 65 procent všech dovozů a téměř 50 procent trhu v této komoditě. Dalším problémem je podle Šípka stárnutí vozového parku, kdy současný průměrný věk osobního vozu je 14,29 roku a s tím spojená nutnost finančně náročné ekologické likvidace starších vozů. ČR od roku 1991 dovezla 875.000 ojetých osobních vozů.