Kdo nenosí oblek často, raději si ho půjčí.

Kdo nenosí oblek často, raději si ho půjčí. | foto: Profimedia.cz

Sdílení oblečení? Lidé si na internetu půjčují obleky na míru i večerní róby

  • 9
Uživatelé internetu si mezi sebou půjčují kde co. Roste i zájem o oblečení, které využijí jen příležitostně. Platforma na sdílení SharyGo nabízí obleky na míru od známého tuzemského návrháře. V nabídce konkurence lze najít především šaty na svatbu či ples.

„Příležitostí k využití opravdu kvalitních kusů oblečení nemusí být vždy dost a mnoho lidí si je raději půjčí,“ tvrdí  Dan Erlebach, který platformu SharyGo založil. 

SharyGo momentálně nabízí sdílení například pánských obleků nebo společenských šatů. V budoucnosti chce svůj sortiment rozšířit i o sportovní oblečení. Obdobnou nabídku mají i konkurenční české weby jako Půjčím.to nebo Půjčárna.

„Půjčování oblečení je zejména sezónní záležitost a týká se specifických kousků, jejichž pořizovací cena je vysoká nebo víte, že jej využijete jen párkrát,“ uvedla Mariana Halmanova z Půjčárny.

Když oblek, tak od Plešingera

Jako nejlepší oblek, který si lze v Česku z nabídky půjčoven vybrat, vnímá Erlebach výrobky oděvního návrháře Dominika Plešingera.

Česká módní značka Plešinger, která se specializuje na společenské oděvy šité na míru, doposud zapůjčení svých produktů neposkytovala. Nicméně rostoucí poptávka po tomto typu služby nakonec oděvní firmu dovedla k partnerství s platformou SharyGo.

„Primárně se věnuji na míru šitým oblekům, ale čím dál víc si je lidé chtějí půjčit na den či dva. Muži, a v České republice zvlášť, se pořizováním oblečení příliš nezabývají. Ale čas od času se vyskytne příležitost, kdy chtějí vypadat dobře,“ říká zakladatel značky Dominik Plešinger.

Oblek v ceně několika desítek tisíc korun, se dá tímhle způsobem „pronajmout“ za pár stovek denně. To platí i pro svatební šaty, či sezónní společenské oblečení.