Podle Kalouska se bude muset šetřit, škrty se ale nedotknou mezd, sociálních výdajů nebo důchodů. Ilustrační foto.

Podle Kalouska se bude muset šetřit, škrty se ale nedotknou mezd, sociálních výdajů nebo důchodů. Ilustrační foto. | foto: Dan Materna, MAFRA

Schodek státního rozpočtu v roce 2009 zřejmě překročí plán

  • 4
Deficit státního rozpočtu pro příští rok bude zřejmě vyšší než plánovaných 38,1 miliardy korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska je možné schodek udržet, pouze pokud hospodářský růst neklesne pod tři procenta. Sám ministr ale růst HDP odhadl na dva a půl až tři procenta.

"Nemám důvod se domnívat, že by růst klesl pod dvě procenta. Ale za dva měsíce mohu říci, že to bude jinak," řekl Kalousek v pořadu TV Prima. Hospodářská recese je ale podle něj v Česku vyloučená. "Nemyslím si, že u nás dojde k meziročnímu poklesu růstu. Že dojde k výraznému zpomalení, ale nemůže být pochyb," uvedl.

Zároveň sdělil, že ještě nikdy za existence ČR se vývoj v následujícím roce neodhadoval tak obtížně a v takových turbulencích, které jsou nyní.

"Každopádně budeme muset šetřit a mám připraveno několik scénářů. Škrty se zcela určitě nedotknou mezd, sociálních výdajů, důchodů a podpory vzdělání a vědy," uvedl Kalousek.

Ceny mohou jít dolů, není to ale důvod k radosti

Spotřebitelé se podle něj mohou těšit i na pokles cen, což ovšem není podle ministra dobrá zpráva pro ekonomiku. "Hospodářský pokles ve světě a menší poptávka po surovinách má dopad i na pokles cen a není vyloučen ani deflační scénář," dodal.

Vláda podle ministra nemůže mít účinný plán proti krizi a vyřešit ji, může prý pouze zmírnit její dopady. Proto pracuje ministerstvo financí společně s ČNB na několika scénářích dalšího hospodářského vývoje.

Kvůli krizi ministr také požádal odbory o zdrženlivost při mzdových vyjednáváních pro příští rok. "V této situaci mohou nadměrné požadavky jen zkomplikovat konkurenceschopnost podniků a může to vést také k vyšší nezaměstnanosti," řekl.

,