Sassicaia: ve sklepě uzrála kvalita

Nejdražší víno Itálie? Nenápadná Sassicaia, která pochází z léta podceňovaných vinohradů toskánského pobřeží. Dnes se stala téměř mýtem a také symbolem změn. Takzvaná nová vlna totiž převrátila tradice italského vinařství vzhůru nohama.

V 80. letech se na svět prodrala nová generace vysoce kvalitních italských vín.

U jejich zrodu stál markýz Mario Incisa della Rochetta. Přátelství s rodinou Rothschildů a obdiv k velkým vínům z Bordeaux ho přivedl na myšlenku použít při výrobě vína stejné odrůdy i obdobný styl práce. V padesátých letech vysázel u vesnice Bolgheri odrůdy Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.

Pro jejich zpracování použil sudy "barrique". Naději mu dávala kamenitá půda, připomínající podmínky v Bordeaux. Podle ní dostalo jméno i nové víno - Sassicaia, v místním dialektu "kamenitá půda". První výsledky byly tristní. Sassicaia byla téměř neprodejná a většina produkce zůstávala v rodině Incisů. Lahve putovaly do hloubi sklepa. Ale jaký div přinesla jejich degustace po několika letech!

Kvalita se zráním posunula do zcela jiných dimenzí. Sassicaiu následovali další vinaři a světlo světa tak spatřily desítky nových, neortodoxních vín. Ornelaia, Solaia, Luce, Olmaia, Tignanello, Fontarollo...

Přehled toho nejžádanějšího ze současné italské produkce zahrnuje stále více těchto jmen, pro něž se vžil souhrnný název "supertuscans".