Sad, mráz (c) profimedia.cz/corbis

Sad, mráz (c) profimedia.cz/corbis | foto: Profimedia.cz

Sadaři: Sklidil za nás mráz

  • 5
Stačily tři noci a mnozí zahrádkáři, pěstitelé a sadaři v kraji přišli o naději na dobrou úrodu. Před dvěma týdny klesly noční teploty až na minus sedm stupňů Celsia.

V době, kdy stromy nasazují na květy, jsou třeba šestistupňové mrazy doslova vražedné. Pro některé velké pěstitele znamenaly tři mrazivé noci mimořádně citelnou ztrátu.

V největších sadech Plzeňského kraje - Břasích na Rokycansku - už pro letošek odepsali velkou část toho, co doufali sklidit.

"Sklidil za nás mráz," říká s hořkým pousmáním šéf sadů Richard Schwarz. "Letní odrůdy jsou úplně pryč. Ale katastrofa je u druhu Idared, který je pro nás klíčový, z padesáti hektarů je u nás možná na polovině pozemků sadů. Tam mráz spálil možná osmdesát či víc procent květů," tvrdí Richard Schwarz.

"U ostatních odrůd jsou předpokládané ztráty tak padesátiprocentní. Přesně uvidíme, až někdy v červnu, kdy na stromech zůstanou plody s šancí na přežití," konstatuje šéf sadů.

Velká a hezká jablka
Smrtící zásah mrazů paradoxně přináší naději na to, že jablka v postižených sadech budou kvalitní.

"Jistě, pokud na stromě zůstane dvacet jablek, pak budou asi velká a hezká. Strom se bude starat o pár plodů, ne o velké množství," říká Schwarz.

Mnozí pěstitelé ale v současné době ještě vůbec nemusejí poznat, že o úrodu přišli. Květy, které mráz nevratně poškodí, totiž mnohdy nevypadají na první pohled zničeně.

"I ty namrzlé většinou odkvetou, ale nevzniknou z nich plody," vysvětluje Richard Schwarz. Podle něj postihly mrazivé noci úrodu v mnoha sadech v tuzemsku.

Méně jablek, stejná cena
"Moc nevěřím ani tomu, že by při menší úrodě jablek mohla trochu vzrůst cena. Laciné dovozy ze zahraničí, třeba z Polska, to vymažou," míní sadař.

A jaké počasí by si teď pěstitelé ovocných stromů přáli? "Sluníčko, teplo. Teď je klíčové, aby hmyz mohl dobře opylit co největší počet květů, které přežily. Proto jsme se dohodli s některými včelaři z okolí, aby přivezli úly k našim sadům. To je asi jediné, čím můžeme pomoci," vysvětluje Richard Schwarz.

Mrazy nezasáhly region stejnou silou. "U nás to odnesly hlavně broskve a meruňky, jablka nedopadla ještě tak špatně, něco určitě sklidíme," říká Václav Florian z Nezvěstic na Plzeňsku.

A jeho kolega dodává: "Z okolí vím, že pomrzly ořešáky, zmrzly také mnohé meruňky a broskve," říká plzeňský zahrádkář Jaroslav Krásný.

"Obestavěl jsem nízké stromky ohrádkami ze starých oken a přikryl je. Pak jsem nanosil PET láhve s horkou vodou, aby nepomrzly choulostivé části. Byl to trochu blázinec, ale něco se podařilo uchránit," dodává Krásný.