Ryanair může letos skončit se ztrátou.

Ryanair může letos skončit se ztrátou. | foto: Profimedia.cz

Ryanair míří letos do ztráty, doplácí na drahou ropu

  • 2
Nízkonákladové irské aerolinky Ryanair varují, že mohou letos hospodařit se ztrátou. V prvním čtvrtletí měla společnost zisk 21 milionů eur, což je dvakrát méně, než čekala. Důvodem je zdražování paliv.

Společnost Ryanair varovala, že může letos hospodařit se ztrátou až 60 milionů eur. Zdůvodňuje to růstem cen pohonných hmot.

Oproti loňskému roku se ceny paliv téměř zdvojnásobily, negativní dopady na hospodaření měl i pokles cen letenek.

Společnost očekávala, že bude mít v prvním čtvrtletí mnohem větší zisk. Makléřská společnost Davy jej vyčíslila na 48,8 milionu eur, ve skutečnosti je ovšem více než dvakrát hubenější - 21 milionů eur.

Ryanair využil poklesu cen ropy
Ryanair využil nynějšího poklesu cen ropy na světových trzích a pomocí finančních nástrojů si do září zafixoval 90 procent objemu ropy, kterou bude potřebovat, na ceně 129 dolarů za barel. Na třetí čtvrtletí si firma zafixovala 80 procent objemu ropy na ceně 124 dolarů za barel, nicméně na čtvrté čtvrtletí zůstává bez zajištění.

Ryanair se chce proti tomuto vývoji bránit výraznějším snížením cen letenek než jeho konkurence. "Výhled na zbytek finančního roku, který zcela závisí na letenkách a cenách pohonných hmot, nevypadá dobře," poznamenal šéf firmy Michael O'Leary.

Problémy má i druhá největší nízkonákladová společnost easyJet, která počítá se snížením zisku o 42 procent. Situaci chce řešit zrušením až šesti procent neziskových letů.