Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Růst pojistného trhu se zastavil

Růst českého pojistného trhu se zastavil. Ukázaly to výsledky, které zveřejnila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje většinu těchto ústavů působících v Česku. Pojišťovny na pojistném v prvním pololetí letošního roku vybraly 60,3 miliardy korun, meziročně o 0, 6 procenta méně.

"Výsledky prvního pololetí ukazují, že pojistný trh stagnoval. Proti vysokým přírůstkům předchozích letech je to určitě změna, jež je dána více příčinami," uvádí asociace v tiskovém prohlášení s tím, že v ekonomice došlo k řadě změn jako třeba poklesu úrokových sazeb nebo zostření konkurence.

"Stoupá zájem o půjčky a spotřebitelské úvěry, jejichž následné splácení limituje jiné investice domácností. Změnil se i přístup k hypotékám a více se investuje do nové výstavby a rekonstrukcí,"  vysvětluje asociace v prohlášení.

Útlum nastal především u jednorázově placeného pojistného, a to o víc než čtvrtinu. Asociace to připisuje vyčerpání potenciálu v této oblasti, která byla v minulosti tahounem trhu.

"Podstatné ale je, že trvale roste běžně placené životní pojištění, a to je dobrá zpráva i pro budoucnost," uvedla.

Rozdílně se vyvíjelo životní a neživotní pojištění. Největší podíl má v neživotní sekci pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dále pojištění škod způsobených požárem a živelními pohromami, následuje havarijní pojištění.

,