Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

  • 163
Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V průměru jsou na tom lépe než Češi v tuzemsku i Němci, Slováci nebo Rusové.

„Absolutně nejvyšší průměrné mzdy 105 332 Kč v roce 2017 v ČR dosáhli zaměstnanci s německým státním občanstvím,“ uvádí Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2017, kterou vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí, na niž upozornily Lidové noviny.

Ve srovnání platů v Česku podle občanství se na druhém místě umístili Slováci, jejichž průměrná mzda loni dosáhla 37 609 korun. Lepší průměrnou mzdu než Češi mají v tuzemsku i občané Ruské federace (36 469 Kč) a Rumunska (33 956 Kč).

Rumuni značně převyšují Čechy také v ohodnocení nemanuálních profesí, kde se jejich průměrný výdělek vyšplhal až na 57 tisíc korun. Češi, kteří se živí „hlavou“, vydělávali loni průměrně 37 tisíc.

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců s českým občanstvím ve všech profesích byla loni 30 865 korun, uvádí zpráva Informačního systému o průměrném výdělku (IPSV).

Platově nejhůř jsou na tom ve srovnání podle národnosti Mongolové, Ukrajinci a Vietnamci. Jejich průměrné platy se v Česku pohybují pod hranicí 24 tisíc korun a převážně dělají manuální práce.

Záleží na pracovní pozici a původu firmy

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské záleží hlavně na tom, v jaké pozici jednotliví zaměstnanci pracují. „U německých zaměstnanců se typicky jedná o vyšší pracovní pozice. Co se týče pracovní síly z ‚východu‘, jde spíš o dělnické pozice,“ říká Horská.

Významnou roli hraje podle ní i to, odkud pochází mateřská společnost, která zaměstnává lidi ze zahraničí. „Německé firmy budou určitě, aspoň ze začátku upřednostňovat kvalitní manažery z Německa. To samé se týká i firem z Rumunska, domácí pracovní sílu začnou na vyšších pozicích využívat až postupem času,“ uvádí ekonomka.

Němečtí pracovníci, jejichž platy několikanásobně převyšují české, tak dominují ve mzdovém srovnání i pokud působí na pracovních pozicích v České republice. Těchto zaměstnanců však není v ČR mnoho, podle dat IPSV pracuje v tuzemsku přibližně 1 200 zaměstnanců s německým občanstvím. Naopak Slováci mají na pracovních pozicích v Česku přes 65 tisíc zástupců. Pracuje zde i velké množství Ukrajinců (24,5 tisíce) a Poláků (18,9 tisíce).