ŘSD: Přetížené kamiony ničí české dálnice

  • 63
Na českých silnicích jezdí stále víc přetížených kamionů. V období od 1. do 10. dubna jich na jediném měřeném úseku na dálnici D1 projelo přes tisíc. Škody, které těžká vozidla na silnicích způsobují, jdou do milionů.

Jen opravy dálnice D1 kvůli přetíženým vozům ročně stojí 400 milionů korun, informoval tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření.

Ředitelství silnic a dálnic dává na opravu českých komunikací ročně přes miliardu. Zejména staré silnice víc a víc tíží silný provoz v České republice. Šéf společnosti Petr Laušman ale upozorňuje, že hlavním důsledkem poškozování silnic zůstává překračování nápravových limitů.
 
Podle průzkumu, který nechalo ředitelství provést, překročilo za deset dubnových dnů povolenou váhu 1076 kamionů.

"Autodopravci by si měli uvědomit, že vedle nebezpečí finančních sankcí z přetížení vozidel má nerovnoměrné rozložení nákladu dopad na životnost automobilu, vozovky a tím i na počet uzavírek, omezení dopravy, bezpečí a komfort jízdy," říká Hoření v tiskové zprávě.

Podle Petra Laušmana není spočítání nákladů na opravy komunikace nijak složité.

"Úsek dlouhý jeden kilometr projetý jedním kamionem stojí stát v přepočtu zhruba šedesát haléřů. Pokud si například u dvousettřicetikilometrové dálnice D1 spočítáme, že každý den zde projede zhruba osm tisíc nákladních automobilů, potom by náklady na opravy měly dosahovat zhruba 1,1 miliónu korun denně, tedy 33 milionů měsíčně nebo 400 milionů ročně," vypočítal Laušman.

Kamiony na dálnici - ilustrační foto.