Ceny bytů v Česku jsou nadhodnocené, říká guvernér ČNB Rusnok

  • 454
Ceny českých bytů mají dlouhodobě rostoucí tendenci. A podle odborníků budou objekty stále dražší a to minimálně v Praze, kde za ně zájemci zaplatí i pětkrát víc než jinde. K neutichající problematice bydlení se v pondělním pořadu Rozstřel vyjádřil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Situaci na realitním trhu Česká národní banka (ČNB) pozorně sleduje, jelikož úvěry na bydlení pro obyvatelstvo tvoří zhruba 60 procent veškerých úvěrů na trhu. „Všechny velké finanční krize v nedávné době vznikly právě na trhu s nemovitostmi,“ upozornil Rusnok.

Podle něj jsou české nemovitosti průměrně nadhodnocené o přibližně 15 procent, a to vzhledem k odpovídajícím faktorům v ekonomice. Podrobnější stanovisko k této problematice sdělí ČNB 12. června na tiskové konferenci.

Rusnok v Rozstřelu komentoval i nedávné oslabení kurzu koruny, které zdůvodnil výnosy amerických aktiv na světových trzích, zejména vládních dluhopisů. „Očekáváme ale, že koruna bude vůči euru a dolaru opět posilovat. Česká ekonomika si totiž vede mimořádně dobře,“ řekl.

Za klíčový zdroj růstu hrubého domácího produktu označil spotřebu. Tu zvyšuje růst mezd, ke kterému dochází v důsledku rekordně nízké nezaměstnanosti. Rizikem by ale podle Rusnoka bylo, pokud by současná situace nevedla k růstu produktivity práce.

V Rozstřelu zazněl i dotaz na ekonomické dopady vládnutí vlády v demisi, které podle guvernéra ČNB zatím nejsou dramatické. „Česká ekonomika je naučená fungovat nezávisle na politické situaci. Začíná ale narůstat míra určité absence strategického rozhodování,“ uvedl. V tomto ohledu hovořil zejména o příští podobě české energetiky.

Celý záznam Rozstřelu s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem: