Rozpočtový deficit nemá přesáhnout tři procenta

- Vláda se bude snažit, aby schodek státního rozpočtu v letošním roce nedosáhl 47,3 miliardy korun například tím, že ministerstva budou do poloviny roku čerpat jen 45 procent výdajů. Zcela zásadním úkolem je pak analýza mandatorních výdajů, tedy výdajů daných ze zákonů (např. sociální dávky, důchody, atd.). "Mým cílem do budoucna je dosažení maastrichtských kritérií a následně vyrovnaných rozpočtů," řekl ministr financí Ivo Svoboda.
Údaje v rozpočtovém výhledu na příští léta vypracovaném ministerstvem financí jsou podle Svobody o tom, "co se stane, když se nic nestane". Zvýšení deficitu státního rozpočtu na 47,3 miliardy korun v letošním roce podle něho odpovídá snížení příjmů kvůli nenaplnění sociálního pojištění a zejména snížení daní z příjmů. K tomu je možné připočíst i nesplácení ruského dluhu.

"Přijetí novely zákona o dani z příjmů na jedné straně zvyšuje saldo, na druhé straně má podpůrný efekt pro podnikatele, protože zrychlilo odpisy a snížilo sazby daně z příjmu fyzických osob," řekl dále Svoboda.

Schodek na příští rok bude možné podle něho navrhnout teprve po důkladné analýze mandatorních výdajů, kterou byl pověřen ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, a po jejich revizi. Vláda se bude zabývat i snížením daňových nedoplatků.

Největším zdrojem nestability je podle Svobody sociální podsystém a podsystém financování zdravotnictví. "Byla nám přislíbena rychlá expertní pomoc ze strany Světové banky," řekl Svoboda. Na výdajovou stránku rozpočtu může mít dopad i analýza dluhů veřejného sektoru, která se teprve dokončuje. "Také tyto dluhy budou muset být profinancovány," uzavřel Svoboda.