Rozpočtové provizorium se bude řídit starým rozpočtem

- Poslanecká sněmovna v úterý po poměrně krátké a bezkonfliktní rozpravě podpořila v prvním čtení novelu zákona, kterou se mění způsob hospodaření se státními financemi v případě neschválení rozpočtu. Novela, kterou předložil bývalý ministr financí Ivan Pilip, si klade za cíl, aby se v případě neschválení státního rozpočtu vycházelo z předešlého schváleného rozpočtu. "Již nyní je zřejmé, že i na počátku roku 2000 se hospodaření státu bude nacházet v rozpočtovém provizoriu," uvedl Pilip. Sněmovna totiž před dvěma týdny vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000 zamítla, přičemž opakované první čtení nové předlohy se očekává na prosincovém zasedání.

Pilip připomněl, že vláda již koncem roku přislíbila, že do června letošního roku tuto novou zákonnou úpravu předloží.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastmil Tlustý považuje navrhovanou změnu za správnou.

Pilip v důvodové zprávě předlohy poukazuje na to, že když sněmovna neschválí vládní návrh zákona o státním rozpočtu, je právě neschválená vládní předloha tou, podle níž se finanční hospodaření země řídí.

Tento postup podle poslance snižuje do jisté míry význam projednávání státního rozpočtu zákonodárným sborem, neboť dává vládě možnost řídit finanční hospodaření ČR v přímém rozporu s názorem sněmovny.

Tento stav přitom může podle Pilipa trvat značnou část rozpočtového roku, případně i celý rozpočtový rok.

V případě schválení novely, by se podle nového zákona mohlo postupovat při  rozopočtu na rok 2001.