Rok státního úředníka bude mít jen 12 měsíců

  • 60
Příští rok už se státní zaměstnanci o dodatečné platy dohadovat s vládou nebudou. Platů ve státní sféře bude jen dvanáct jako před deseti lety. Na rozpuštění dodatečných platů do dvanácti měsíců se shodli koaliční politici a dnes o tom budou jednat s odbory.

"Návrh zákona o zrušení třináctých a čtrnáctých platů má silnou politickou podporu," řekl v úterý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který zákon předkládá vládě.

Podle premiéra Vladimíra Špidly nikdo nemá výhrady. "Zdá se to rozumné, ještě budou probíhat jednání s odbory," uvedl premiér.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal a šéf poslaneckého klubu US-DEU Karel Kühnl s tím souhlasí. "O tomhle panuje politická shoda. Třinácté a čtrnácté platy jsou jakýmsi anachronismem, který vůbec neměl vzniknout," uvedl Kühnl.

Neví se, kolik peněz rozpustit
Úředníkům, policistům, učitelům nebo zdravotníkům myšlenka dvanácti platů nevadí. "Konečně přestanou být třinácté platy solí v očích ostatním. Stejně, co je to za platy, když byly loni poloviční a letos jen desetinové," prohlašuje jeden z odborářů.

Největším problémem však bude dohodnout se, jak velká část dodatečných platů se rozdělí. Státní zaměstnanci, kterých je ze státního rozpočtu placeno přímo 450 tisíc a nepřímo dalších zhruba 300 tisíc, chtějí, aby se rozdělil celý jeden měsíční plat.

"Navíc požadujeme valorizaci mezd alespoň v míře předpokládané inflace," říká mluvčí odborů rozpočtových organizací Alena Vondrová. "Státní rozpočet tak vysokou kompenzaci neumožňuje," namítl už na konci dubna ministr financí Bohuslav Sobotka.

Příští rok by měly vstoupit v platnost dva nové zákony o státní službě, které s sebou nesou citelné zvýšení platů vybraných státních zaměstnanců a s tím další nároky na rozpočet.

Podle ministra práce Škromacha by splnění požadavků odborů v příštím roce navíc zatížilo státní rozpočet minimálně 15 miliardami korun. Zatímco loni dostali státní úředníci celý dodatečný plat, letos se i vlivem nového platového systému našlo v rozpočtu jen dvakrát deset procent mzdy.

Kvůli tomu šly státní odbory v dubnu do hodinové stávky. Nyní si ještě dělají naději na změnu ve druhé polovině roku, kdy jim ministr financí slíbil výši čtrnáctých platů přehodnotit podle vývoje rozpočtu.

Rozpočet není nafukovací
Na dotaz, kolik vláda za situace napjatého rozpočtu navrhne odborům, nechtěl nikdo z politiků odpovědět konkrétně. "Přece nečekáte, že tohle vám řeknu těsně před jednání s odboráři," divil se ministr Škromach.

Kasal řekl, že jeho straně by se zamlouvala varianta, podle níž by bylo rozděleno tolik peněz jako v letošním roce, tedy dvacet procent platu. "O tom se ještě bude muset diskutovat. Dvakrát deset procent se mi zdá trochu málo," řekl na to jeho koaliční partner Kühnl.

Třinácté a čtrnácté platy zavedl stát v roce 1994, aby vyrovnal průměrné příjmy úředníků s příjmy v podnikové sféře. To už se vloni podařilo, průměrný hrubý plat vyšplhal na 16 900 a ve státní sféře o dvě stovky méně. Nyní se vláda zavázala snížit počet státních zaměstnanců o třicet tisíc do roku 2006.

Jak se mají změnit dodatečné platy státních zaměstnanců:

• loni dostali 13. a 14. platy ve výši poloviny měsíčního platu

• letos by měli dostat jen dvakrát deset procent platu, ale mají naději na vyšší 14. plat

• příští rok dostanou jen dvanáct platů, ale dodatečné platy se do nich rozpustí; zatím se však neví kolik

• do roku 2006 chce stát propustit 33 tisíc úředníků

• stát dnes přímo i nepřímo zaměstnává 750 tisíc lidí