Řetězovou pilu si může dovolit každý

- Nejdůležitější je při koupi motorové pily důkladně si ujasnit, pro jakou práci ji její nový majitel bude nejvíce využívat. Rozlišujeme dva základní typy pil - benzinové a elektrické. Benzinová pila dovoluje větší akční rádius, u elektrické je člověk omezen napojením na zásuvku, ale lze ji použít i v dílně.
BENZINOVÉ PILY  MAJÍ VĚTŠÍ VYUŽITÍ
Hobby pily stojí 7-12 tisíc korun a používají je většinou chataři, kutilové či zahrádkáři na základní údržbu zahrady a příležitostné řezání dřeva. Pily jsou lehké, mají slabší motor a úzkou konstrukci, proto se dobře ovládají a lze je použít i třeba pro tesařské práce. Mají nízkou spotřebu paliva, nízkou hlučnost a vyšší stupeň bezpečnosti při užívání.
Pily farmářské neboli střední třídy se u nás prodávají od 11 do 17 tisíc korun. Sáhnou po nich ti, kteří používají pilu stejně jako profesionálové, ale ne tak intenzivně. Jsou vhodné pro řezání palivového dřeva, probírku stromů i odvětvování. Oproti pilám profesionálním jsou sice o něco méně výkonné, ale zato jsou lehčí a méně hlučné.
Motorové pily profesionální třídy podávají nejvyšší výkony. Jsou konstruovány i pro řezání silných kmenů, mají delší životnost a některé typy nabízejí i nadstandardní vybavení, jako vyhřívanou rukojeť, katalyzátor, stehenní opěrky, systém pro tlumení vibrací a podobně. Za pilu této třídy zaplatí zájemce až přes třicet tisíc korun.
Ti, kteří by pilu celoročně nevyužili si mohou některý z levnějších výrobků půjčit v hobby marketech za zhruba sto korun na den