Specialistka na daně Dana Trezziová.

Specialistka na daně Dana Trezziová. | foto: iDNES.cz

Reforma zjednoduší legislativu a správu daní, říká specialistka

  • 30
Ministr financí Miroslav Kalousek ve čtvrtek představil druhou fázi reformy veřejných financí. Na to, co lze od reformy čekat a jak se daně změní, odpovídala čtenářům iDNES.cz specialistka na daně Dana Trezziová. Reforma by podle ní měla přinést zejména zjednodušení legislativy a správy daní.

"Věřím, že pokud by se tato reforma povedla, znamenala by opravdové zjednodušení placení daní, a tak by si v této oblasti mohli polepšit všichni poplatníci," řekla v on-line rozhovoru Trezziová. Reforma je podle ní určitě krok správným směrem.

Pokud se podaří reformu prosadit, změní se výše všech odvodů a některé by mohly být nahrazeny i jednou daní. Její návrh počítá se změnami daní z příjmů fyzických i právnických osob.

U právnických osob by se nově měla zdaňovat pouze ekonomická aktivita, ne kapitál. "Ne dividendy a kapitálové zisky," uvedla Trezziová.

. Odpovědi Dany TrezZiové zde

Čtenáři se zajímali o to, kolik by po schválení reformy na daních platili. To se ale podle Trezziové zatím nedá spočítat. "Návrh reformy nezveřejnil žádné sazby a výši odčitatelných položek a slev, takže kalkulace zatím není možná," vysvětlila.

Hlavním přínosem reformy má být zjednodušení správy daní a pojistného. Podle Trezziové by se díky tomu měl zeštíhlit úřednický aparát. Na vyřizování kolem daní by nebylo třeba tolik lidí.

Zatím lidé chodí platit s jedním papírem daně na finanční úřad, s jiným papírem sociální pojištění na jiný úřad. To by se do budoucna mělo změnit. "Cíl je mít na vše jeden formulář, jedno podání a jednu platbu," uvedl včera ministr financí Miroslav Kalousek.

Plánuje proto sloučení daně z příjmů a sociálního pojištění do jedné "superdaně". Ta by podle výpočtu Hospodářských novin odpovídala čtyřiceti procentům superhrubé mzdy. Čistý plat by se ale nezměnil. - čtěte Kalousek chystá největší změnu daní za 15 let

Konečná podoba zatím není vůbec jasná. Kalousek návrh předložil k veřejné diskusi, má se o něm ještě jednat. Své připomínky mají poslat koaliční politici, pak by ho teprve poslal do vlády. Pokud vše projde, mohl by nový zákon platit od roku 2010.

. dana trezziová

Dana Trezziová se v oblasti daňového poradenství pohybuje více než patnáct let. V letech 1997 až 2005 působila jako partnerka společnosti Deloitte. Dva roky byla náměstkyní ministerstva financí, kde měla na starosti řízení odborů ministerstva v oblasti legislativy přímých a nepřímých daní, cel, účetnictví, auditu a daňové a celní politiky. Loni se vrátila zpět do soukromé sféry a stala se partnerkou advokátní kanceláře Procházka Randl Kubr. I tady má na starosti daňovou oblast.

,