Bude lépe, věří ekonomové (ilustrační foto)

Bude lépe, věří ekonomové (ilustrační foto) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vláda bude utrácet a Česko si polepší, věří ekonomové. Recese prý končí

  • 390
Podle bankovních analytiků se Česko vymanilo z nejdelší recese ve své historii v letošním druhém čtvrtletí. Potvrzují to odhady České spořitelny, Komerční banky i skupiny KBC, matky ČSOB. Tuzemské hospodářství by tak mělo mít nejhorší za sebou. Díky útratám domácností, obnově firemních zásob a růstu v eurozóně.

Po roce a půl setrvalého poklesu ekonomiky přišel na jaře zlom. "Pro druhé čtvrtletí jsme velmi optimističtí. Očekáváme, že by si česká ekonomika měla mezikvartálně polepšit o jedno procento," uvádí v aktuální makroekonomické prognóze Jiří Škop, analytik Komerční banky. V pondělí se k optimistickým odhadům přidala také Česká spořitelna, která předpokládá pro druhé pololetí mírný, zhruba půlprocentní mezičtvrtletní ekonomický růst.

"Vývoj v průmyslu, konec recese v eurozóně, očekávaná obnova zásob a v neposlední řadě také plány všech teoreticky možných budoucích vlád více utrácet nás vedou k tomu, že si myslíme, že se ekonomika ve druhém čtvrtletí z recese konečně vymanila," shrnuje za banku Martin Lobotka.

Vyjmenovává tak část důvodů, které od konce roku 2011 táhly hospodářství dolů. Na počátku letoška k nim navíc přibyl největší výprodej zásob, který kdy Česko zažilo a kvůli němuž se řečí čísel propadalo v rámci Evropy stejně rychle jako bankovní krizí zasažený Kypr. Meziročně HDP kleslo o 2,4 procenta.

Roste i Evropa

Zjednodušeně řečeno se totiž přestalo vyrábět "na sklad". Především velkoobchody vyprodávaly zásoby v obavě před slabou poptávkou a neobjednávaly nové zboží. Tato situace se podle ekonomů ve druhém čtvrtletí už zlepšila, což potvrzují i rostoucí maloobchodní tržby, a proto jsou optimističtější.

Navíc se částečně vylepšuje situace v eurozóně, která je nejdůležitějším obchodním partnerem Česka. "Z již zveřejněných výsledků HDP za druhé čtvrtletí je vidět opětovná akcelerace britské ekonomiky. Prognózy ukazují, že se očekává také růst HDP v Německu a konec recese v eurozóně. Právě postupné zlepšování ekonomické situace v zahraničí dohromady se stabilizací domácí poptávky by měly být cestou, kterou po roce a půl skončí také recese české ekonomiky," dodává ekonom David Marek z Patria Finance, která patří do bankovní skupiny KBC.

Na tvrdá data z většiny evropských států se zatím čeká, stejně jako v Česku. Analytici tak čerpají třeba z průzkumu nálady nákupních manažerů PMI, který v eurozóně v červenci posílil na 50,4 bodu a poprvé od ledna 2012 tak překonal hranici, která odděluje růst od poklesu. Nejvíce se situace zlepšila u průmyslových výrobců, služby alespoň přestaly rychle klesat.

V Česku je situace trvale nejhorší ve stavebnictví, které stále hledá dno. "Velké stavebnictví" silnic a železnic by v příštích čtvrtletích alespoň měla přestat brzdit již ukončená vládní fiskální restrikce, u malého stavebnictví bude záležet na náladě lidí. "Nakupují zejména nejlevnější výrobky," popisuje šéf firmy Best na betonové dlaždice Tomáš Březina. Za svou firmu uvádí, že květen a červenec jsou letos meziročně lepší, první čtvrtletí zkazila tuhá zima a červen povodně.