V roce 2040 by měli čeští zaměstnanci v průměru brát kolem 144 tisíc korun. Ilustrační foto.

V roce 2040 by měli čeští zaměstnanci v průměru brát kolem 144 tisíc korun. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Rakousko v platech doženeme v roce 2038

  • 173
Než se Češi výší svého platu dotáhnou na rakouské sousedy, proteče Dunajem ve Vídni ještě hodně vody. Stane se tak až v roce 2038, tedy za 32 let, odhaduje analytik Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Mezi zeměmi, které spojuje více než třísetletá společná historie, i sedmnáct let po pádu komunismu leží stále citelná mzdová propsat a bude trvat ještě desítky let, než se Češi dotáhnou výší platů na průměr svých rakouských sousedů.

V současné době bere průměrný Rakušan v přepočtu přes 76 tisíc korun, tedy téměř čtyřikrát více než průměrný Čech. Obyvatelé Čech a Moravy však mají díky slibně našlápnutému hospodářství naději, že se na úroveň Rakušanů dostanou, a dokonce je i předběhnou.

Své tvrzení, že se mzdy srovnají v roce 2038, opírá Michl o propočet, který počítá s průměrným růstem mezd za posledních šest let a s hodnotou 25 korun za euro, až Česko pustí svoji korunu a přijme společnou evropskou měnu.

Stíhání Rakouska však půjde pozvolna. Za 14 let se Česko dostane teprve na polovinu rakouského platu. Až v roce 2038 bude průměrný plat v obou zemích v přepočtu více než 128 tisíc korun.

Potom už by měli Češi své rakouské kolegy předběhnout. Například dva roky poté - v roce 2040 - by Češi v průměru měli brát 144 tisíc korun, o plných 11 tisíc více než Rakušané.