Kolín, TPCA

Kolín, TPCA - To nejdůležitější svěřují v kolínské TPCA robotům - ti totiž dokáží na jedné karoserii provést 2220 svárů s přesností na desetinu milimetru, což by v takovém čase a kvalitě žádný člověk nedokázal. (30. května 2005) | foto: Radek Cihla, MF DNES

PSA Peugeot Citroën zápasí s propadem zisku

  • 40
Francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën se v prvním pololetí příliš nedařilo. Firma, která působí i v České republice, doplatila na drahé suroviny, obtížným podmínkám na trhu a stagnující poptávce. Její zisk se propadl o 60 procent na 303 milionů eur.

Firma současně zhoršila výhled pro druhé pololetí.

Provozní zisk se snížil téměř o polovinu na 691 milionů eur z 1,29 miliardy před rokem, zatímco tržby zůstaly prakticky beze změny na 29,09 miliardy eur. Provozní zisk samotné automobilové divize klesl o 70 procent na 227 milionů eur z předchozích 763 milionů.

"Samozřejmě nejsme s těmito výsledky spokojeni a aktivně pracujeme na akčním plánu pro obnovení zisku," prohlásil šéf společnosti Jean-Martin Folz. Dodal, že podrobnosti plánu firma zveřejní v září. Prodej společnosti v západní Evropě by se měl podle Folze ve druhém pololetí díky novým modelům vrátit k růstu po poklesu o 0,7 procenta v prvních šesti měsících roku.

Společnost nyní předpokládá, že nárůst cen surovin sníží její zisky ve druhém pololetí o zhruba 250 milionů eur ve srovnání s 206 miliony v prvním pololetí. Firma přitom původně očekávala, že ji dražší suroviny v celém letošním roce připraví na zisku pouze o 200 až 250 milionů eur, napsala agentura AP.