Dařilo se opět tradičním odvětvím.

Dařilo se opět tradičním odvětvím. | foto: MF DNES

Průmysl završil padesátý měsíc růstu v řadě

  • 16
Sílící koruna českému průmyslu zatím nijak neuškodila. Průmyslová výroba v říjnu dosáhla meziročního růstu 12,8 procenta. Završil se tak 50. růstový měsíc v řadě. Dařilo se opět tradičním odvětvím, tedy elektronice a automobilkám.

„Průměrný meziroční růst za posledních padesát měsíců byl 7,7 procenta, dnešní výsledek je tedy nadprůměrný a svědčí o tom, že si čeští exportéři umí poradit s posilující korunou,“ uvedl Aleš Michl z Raiffeisenbank.

Statistikám pomohlo i to, že letošní říjen měl o dva pracovní dny více než ten loňský.

„Letos bude růst průmyslu desetiprocentní, nejvyšší v historii. Na podobný výsledek si pak počkáme až do roku 2009, kdy se na plno rozjede nová továrna Hyundai,“ dodal Michl.

Průmysl má ale zaděláno i na další úspěšné měsíce. Nové zakázky uzavřené v říjnu dosáhly hodnoty 152,3 miliardy korun, to je v porovnání s loňskem bezmála o pětinu více. Z toho ze zahraničí přišly kontrakty za více než 95 miliard, úspěšný byl především automobilový průmysl.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu meziročně zvýšil o 8400 lidí, průměrná nominální mzda dosáhla 19 615 korun.