Český průmysl pokračuje v propadu. Ilustrační snímek

Český průmysl pokračuje v propadu. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Průmysl v září pokračoval v propadu. Nejvíce zpomalily automobilky

  • 5
Výkon tuzemského průmyslu se v září opět snížil. Ve srovnání s loňskem poklesl o 7,1 procenta, při zohlednění odlišného počtu pracovních dnů jen o 2,4 procenta. Nejvíce se na propadu podílely automobilky, méně pak kovovýroba a produkce nekovových minerálních výrobků.

Letošní září mělo o dva pracovní dny méně. Po očištění byl naopak průmysl v září mírně lepší než v srpnu.

Automobilky se na celkovém propadu podílely třetinou, významný vliv mělo také zpracování kovů a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků.

Více než automobilky si oproti loňsku pohoršila výroba počítačů a elektroniky (propad o 15,1 procenta). "Až se ve statistice objeví zrušení výroby LCD televizorů firmou Panasonic v Plzni, bude výsledek ještě horší," uvažuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Firma minulý týden oznámila, že v Žatci končí s výrobou LCD panelů pro televizory. Továrna propouští okolo 600 lidí. (čtěte Panasonic končí s výrobou LCD panelů)

Některé segmenty naopak rostou. Zlepšení vykázal chemický průmysl, výroba koksu a rafinerií (to je však dáno odstávkou v loňském roce) a výroba elektrických zařízení. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 procenta.

"Vzhledem k situaci v eurozóně, která se (i v tom nejlepším případě) bude ještě několik měsíců zhoršovat, čekáme, že průmysl v posledním čtvrtletí 2012 a v prvním čtvrtletí 2013 ještě dále poklesne. Tomu odpovídá i vývoj předstihových indikátorů v Německu," předpokládají analytici České spořitelny.

Stavebnictví dál v útlumu

Prohloubil se také propad stavebnictví. Z poklesu o 4,7 procenta před měsícem výroba v tomto odvětví klesla o 10,6 procenta. Po očištění po rozdílný počet pracovních dnů pak o 8,2 procenta.

"Útlum pokračuje jak v pozemním, tak především inženýrském stavitelství v důsledku přetrvávajícího nedostatku soukromých i veřejných zakázek. Další propad zažila i bytová výstavba, která si stále ještě hledá svoje dno. Počet nově zahájených bytů se meziročně snižuje o 25,5 procenta. V důsledku dřívější rozestavěnosti se na trh dostává více hotových bytů než loni, tentokrát o 4,6 procenta," uvedl analytik Československé obchodní banky Petr Dufek.

Dufek předpokládá, že se stavebnictví z červených čísel nedostane nejspíše ani příští rok.