Průmysl, továrna

Průmysl, továrna | foto: Profimedia.cz

Průmysl i jeho ceny zvolnily růst

  • 17
Průmysl roste už 34. měsíc v řadě, nicméně tempo růstu v červnu trochu zpomalilo. Průmysl meziročně přidal 3,7 procenta. V květnu rostl čtyřprocentním tempem. Český statistický úřad ale upozornil, že výsledek ovlivnil mimořádný patnáctiprocentní růst z loňského června.

Průmysl nepřetržitě roste od ničivých povodní. Průmyslovou výrobu táhly jako tradičně automobily. Tento rok se přidala automobilka TPCA.

Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila kolínská automobilka zvýší HDP o půl až jeden procentní bod a ještě letos zlepší obchodní bilanci až o dvacet miliard korun. Průmyslový výroba rostla i v dalších odvětvích, zejména strojírenství.

Naopak produkce se snížila v textilním odvětví, což je trend, který statistici pozorují už delší dobu a provázel i celé druhé čtvrtletí. "Zkuste konkurovat čínským tričkům z PET lahví," glosuje tuto skutečnost Navrátil. - více zde

Tržby rostou osmiprocentním tempem, do odvětví plynou nové zakázky. Zvýšily se mzdy a průmysl nabírá lidi, což je zvlášť dobrou zprávou. "Právě tento obor je hlavním zdrojem poklesu nezaměstnanosti," říká analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Čeští statistici v pátek zveřejnili také vývoj výrobních cen. Ty už devět měsíců řadě zpomalují tempo růstu. "Například ještě v říjnu rostly tempem 8,6 procenta za rok. V červnu to bylo už jen 2,7 procenta. A v červenci růst cen zvolnil na pouhá dvě procenta," připomíná analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

"Výsledek nepřekvapil, v průměru se přesně tento vývoj čekal," dodala.

Průmysl zlevňuje hlavně kvůli klesajícím cenám v oblasti základních kovů a hutnictví, které loni byly největšími tahouny zdražování.

"S tím, jak ochladla celosvětová poptávka - a zejména poptávka Číny - po těchto výrobcích, ochladly také ceny," říká Šichtařová. Jedním dechem dodala, že klesající ceny v hutnictví kompenzuje zdražující energie.

"Největší ´zásluhu´ na tom mají rostoucí ceny ropy na světových trzích," komentuje Šichtařová cenu ropy, která v poslední době láme jeden rekord za druhým. Barel se nyní drží kolem 65 dolarů. Analytici upozorňují, že může vzrůst až k sedmdesáti dolarům.

,