Průmysl brzdí pomalá Evropa, míní analytici

  • 13
Za červnovým propadem tempa růstu průmyslové produkce na 1,3 procenta stojí podle ekonomů zejména pomalé oživení poptávky v Evropské unii. Výsledek posledního měsíce pololetí ostře kontrastuje s květnovým růstem o pět a dubnovým dokonce o osm procent.

Tržby z průmyslové činnosti se v květnu snížily o 2,6 procenta. Pokles se dotkl především domácích firem, tržby průmyslových podniků se zahraniční kontrolou naopak stouply téměř o pět procent.

Tradičně se dařilo výrobcům plastových komponent, elektrotechnickému průmyslu a výrobců dílů pro automobily.

Vedle pomalého oživení v EU také stále negativně působí silná koruna. "Statistika potvrzuje, že silná koruna dělá největší vrásky průmyslovým oborům s vyšším podílem lidské práce (např. kožedělný či kovozpracující průmysl)," míní Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Nejvyšší tempo růstu příjmů zaznamenala v červnu výroba elektrických a optických přístrojů. Nejvyššího objemu přímého vývozu dosáhly výrobci dopravních prostředků.

Zaměstnanost v průmyslu se meziročně snížila o 35,5 tisíc lidí, k poklesu došlo ve většině odvětví kromě výroby dopravních prostředků, gumárenského a plastikářského průmyslu a papírenského průmyslu.

"Silná koruna a slabá zahraniční poptávka se negativně projevuje v hospodaření firem, které jsou nuceny snižovat výrobní náklady i za ceny propouštění svých zaměstnanců," komentuje Helena Horská z České spořitelny.

Průměrná měsíční nominální mzda činila v červnu 15 333 koruny a meziročně vzrostla o 3,7 procenta, produktivita práce přitom stoupla jen o čtyři desetiny procenta.

Pololetí vyznívá příznivěji
V pololetním srovnání stouply tržby meziročně o 1,9 procenta. Počet zaměstnanců se snížil o téměř o 27 tisíc. Průměrná mzda stoupla o 6,2 procenta, produktivita práce o 4,2 procenta.

"Na zpomalení průmyslové produkce bude mít v budoucnu vliv i to, že dlouhodobě tempo růstu výroby předstihuje tempo prodeje a tak se zboží hromadí v zásobách," upozorňuje Vladimír Pikora z Volksbank.