Propast ve výběru daní se prohlubuje

  • 28
Schodek státního rozpočtu v březnu předběhl dobu. Ve vládou spravované kasičce mělo v závěru prvního čtvrtletí podle plánu chybět necelých osmadvacet miliard korun. Ve skutečnosti dosáhl schodek 31,8 miliardy. Ačkoli vláda nevyčerpala ani všechny plánované výdaje, zaostávání příjmů je výraznější.

Oproti loňsku je dosavadní státní hospodaření o šestnáct miliard horší.

Letošní deficit rozpočtu má dosáhnout dosud nevídaných 111,3 miliardy korun při příjmech 684,1 miliardy. Ke konci března tak mělo do pokladny přitéct 171 miliardy korun.

"Proti čtvrtinové alikvotě celoročního rozpočtu zaostávají celkové příjmy o 12,7 miliardy korun," konstatovala Eva Nováková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Daňové příjmy by měl částečně napravit duben, neboť k 31. březnu byly splatné například daně z příjmů a z přidané hodnoty. Tyto platby se na účtě finančních úřadů objeví se zpožděním.

Hospodaření státního rozpočtu za samotný měsíc březen skončilo schodkem ve výši 6,9 miliardy korun při příjmech 65,2 miliardy.

"Zhoršení letošního salda státního rozpočtu proti loňskému prvnímu čtvrtletí bylo ovlivněno hlavně vyššími výdaji ministerstva školství (zvýšení tarifů), zatímco příjmy státního rozpočtu se v porovnání se stejným obdobím roku 2002 vyvíjely vcelku příznivě," konstatovala Nováková.

Ministerstvo je v zásadě spokojeno s inkasem daní z příjmů a spotřebních daní, zaostává výběr DPH.