"Nyní jsme odvozená ekonomika. Nejsme autonomní jako za první republiky," říká

"Nyní jsme odvozená ekonomika. Nejsme autonomní jako za první republiky," říká ekonom Milan Zelený. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zemřel profesor Milan Zelený, uznávaný ekonomický expert

  • 14
Krátce před svými dvaaosmdesátými narozeninami zemřel profesor Milan Zelený, uznávaný ekonomický odborník. O jeho úmrtí informovaly Hospodářské noviny. Zelený působil na amerických univerzitách, dlouhodobě je označován za nejcitovanějšího českého ekonoma.

Informaci Hospodářským novinám potvrdil majitel břeclavské chemičky Fosfa Ivan Baťka s tím, že pohřeb Milana Zeleného se odehrál 26. prosince.

Zelený působil na Fordham University v New Yorku, ale také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Xidian University v Xi’an, Fu Jen University v Tchaj-peji, Indian Institute of Technology, Kanpur a IBMEC Rio de Janeiro.

Třicet let byl šéfredaktorem mezinárodního časopisu Human Systems Management. Dlouhodobě byl první v žebříčku nejcitovanějších českých ekonomů. Vydal knihy Cesty k úspěchu, Neučte se z vlastních chyb, Hledání vlastní cesty, Všechno bude jinak a To vám byl divný svět.

Před Baťou se třásli všichni, říká světově uznávaný ekonom Zelený

V rozhovoru pro MF DNES v roce 2015 předvídal vyčerpání trendu globalizace. Všechny ekonomické sektory – zemědělství, průmysl, služby, stát – už se podle jeho názoru vyčerpaly. „Začneme proto přecházet od globální k lokální společnosti, s níž přijde také tlak na větší samostatnost regionů,“ uvedl tehdy.

Dne 28.10.2017 převzal Milan Zelený od prezidenta Miloše Zemana Medaili za zásluhy I. stupně