Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC

Prodejci vody v barelech si dělili klienty. Dostali pokutu půl milionu

  • 0
Firmy dodávající balenou vodu v barelech Crystalis a Aquara dostaly pokutu 480 000 korun. Antimonopolní úřad ji společnostem uložil za zakázané vzájemné přerozdělování zákazníků. Rozhodnutí již nabylo právní moci.

Společnosti si na přelomu roku 2014 a 2015 rozdělovaly zákazníky tak, aby nedocházelo k vzájemnému přebírání klientů výhodnějšími obchodními nabídkami. „Uzavřely a plnily tímto způsobem zakázanou cílovou dohodu o rozdělení trhu,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Dalších přestupků se podle něj firmy dopustily již v roce 2008, kdy prostřednictvím vzájemných kontaktů a výměny informací slaďovaly podání nabídek do výběrového řízení krajského úřadu Středočeského kraje. „Takto sladěné nabídky skutečně podaly, čímž ovlivnily výsledek výběrového řízení a narušily tak hospodářskou soutěž,“ dodal Rafaj.

Společnost Aquara musí za porušení zákona zaplatit pokutu 273 000 korun, firma Crystalis pak 206 000 korun. Oba soutěžitelé splnili podmínky pro aplikaci procedury narovnání, jejich sankce proto byly sníženy o 20 %.