Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tržby přímého prodeje meziročně klesly o 9 procent, táhne kosmetika a zdraví

Tržby v osobním prodeji loni v České republice přesáhly devět miliard korun, ovšem meziročně zaznamenaly devítiprocentní pokles. Trh především táhnou prodeje kosmetiky a produkty péče o zdraví. Alespoň částečně si přímým prodejem přivydělává 330 tisíc Čechů, 80 procent z nich jsou ženy. Celosvětově trh přímého prodeje utržil čtyři biliony korun a nabízí možnost výdělku 115 milionům lidí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

„Zaznamenali jsme druhý nejlepší výsledek v historii, podruhé v řadě přesáhly tržby devět miliard korun. Český trh je v osobním prodeji šestý největší v Evropské unii, před námi jsou výhradně velké země, které mají několikanásobně více obyvatel. Češi se rádi rozmazlují, největší část prodejů tvoří wellness balíčky, kosmetika nebo produkty určené o péči o tělo. Stále populárnější jsou ale i různé produkty sloužící k vylepšení domácnosti,“ říká generální sekretářka Asociace osobního prodeje (AOP) Lenka Mrázová.

Celkové tržby odvětví loni (v roce 2022) dosáhly 9,1 miliardy korun, meziročně je to však o devět procent méně než v roce předchozím, kdy tržby dosáhly hranice deseti miliard korun.

„Rok 2021 byl v mnoha ohledech rekordní, tržby v přímém prodeji rostly kvůli koronavirovým uzávěrám až o čtvrtinu. Z toho pohledu je výsledek roku 2022 skvělý, vysoké tržby jsme dokázali téměř udržet, získali jsme spoustu nových stálých zákazníků a dále rozšířili portfolio nabízených produktů a služeb,“ dodala Lenka Mrázová.

Přímým prodejem se živí především ženy

Přímým prodejem se částečně nebo na plný úvazek v České republice živí přes 330 tisíc lidí, 80 procent z nich jsou ženy. „Oceňují především flexibilitu práce, která jim umožňuje buď věnovat se přímému prodeji jako hlavnímu či rodinnému podnikání nebo naopak jako možnosti přivýdělku, např. při studiu nebo rodičovské dovolené,“ vysvětluje Lenka Mrázová.

Asociace osobního prodeje

byla založena v roce 1993 a je hlavním představitelem přímého prodeje v České republice. V současné době sdružuje 9 společností přímého prodeje, kterými jsou: Amway, Herbalife, Just, Mary Kay, Nu Skin, Oriflame, PartyLite, Vorwerk a Zaren.

Podle průzkumu v České republice se většina lidí osobnímu prodeji věnuje dlouhodobě. „Téměř tři čtvrtiny ze všech prodejců nabízejí své produkty více jak čtyři roky, polovina dokonce více jak deset let,“ uvádí Lenka Mrázová. Kromě možnosti přivýdělku je přitom pro prodejce důležitý i osobní pocit z prodávaných produktů.

„Dvě třetiny prodejců uvádějí, že se do prodeje zapojili, protože se jim prodávané výrobky prostě líbí. A důležité je, že tento podíl pak v průběhu práce roste a je nejsilnějším důvodem pro rozhodnutí v osobním prodeji pokračovat,“ dodává.

Zhruba třetina lidí oceňuje časovou i finanční nezávislost, pro 29 procent je důležitá flexibilita, pro 37 procent zlepšení životní úrovně. „A práce v přímém prodeji má i důležitý sociální význam, 27 procent lidí říká, že je pro ně důležité poznávání nových lidí a rozšiřování svého společenského okruhu,“ připomíná Lenka Mrázová.

Američané zbohatli, hlavně díky dražším domům a covidové podpoře

I proto největší část prodejců sází hlavně na osobní schůzky, 66 procent prodejců považuje právě osobní setkání za hlavní kanál pro vznik objednávek. Další sázejí na telefon či různé předváděcí akce a večírky. „Naopak sociální sítě či webové stránky mají menší význam, ostatně už název celého odvětví – osobní prodej – přesně vystihuje způsob, jakým se produkty nejčastěji dostávají k zákazníkům,“ uzavírá Lenka Mrázová.

Z průzkumu dále vyplynulo, že 75 procent prodejců je v přímém prodeji spokojeno, zhruba srovnatelné číslo se objevuje napříč celou Evropou. Kromě možnosti výdělku a samostatnosti prodejci nejčastěji uvádějí, že práce v přímém prodeji jim umožňuje poznávat nové lidi (78 procent), zvyšuje jejich sebevědomí (64 procent) či zlepšuje dovednosti při jednání s lidmi (65 procent).

Zhruba 40 procent z celkových tržeb v České republice tvoří kosmetika a produkty z řady péče o tělo. Rychle rostou i prodeje směřující k vylepšení vybavení domácností, které se na celkových výnosech podílejí už 39 procenty, bezmála 14 procent pak tvoří různé wellness balíčky a procedury.

Česko nezaostává

Český trh osobního prodeje patří stabilně mezi největší v Evropě. Devítimiliardové tržby byly loni 6. největší v EU. Suverénně největším evropským trhem je Německo, kde se přímým prodejem živí téměř milion lidí a loňské tržby tam přesáhly 17 miliard eur (přes 400 miliard korun). Následují další velké evropské země, jako Francie, Itálie, Polsko či Španělsko. Celkově v EU loni tržby dosáhly 28,6 miliardy eur (700 miliard korun) a přímý prodej dává možnost výdělku více než šest milionům lidí v EU, z čehož tři čtvrtiny jsou ženy.

Evropský trh přitom zdaleka v přímém prodeji není tím největším. Jen v samotných Spojených státech přesahují roční tržby 40 miliard dolarů, tedy více než v celé EU dohromady. A stále rychleji roste asijský trh, kde loňské tržby přesáhly 70 miliard dolarů. Celosvětové tržby tohoto trhu tak loni dosáhly 172 miliard dolarů, tj. asi 4 biliony korun.

Prací v osobním prodeji se přitom na celém světě živí 115 milionů lidí, nejvíce v Asii (67 milionů) a Americe (30 milionů, z toho jen v USA téměř 15 milionů).

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v sobotu začalo instalovat značky se zákazem předjíždění kamionů...

Draží se jedinečná sbírka mincí ze Skandinávie. Dědicové na ni čekali sto let

27. dubna 2024

Potomci dánského máslového magnáta čekali přesně sto let, než se mohli přihlásit o své dědictví v...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...