Imigraci lidí z Vietnamu komplikuje korupce kolem víz. Ilustrační foto

Imigraci lidí z Vietnamu komplikuje korupce kolem víz. Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Příliv cizinců do českých firem se zastavil

  • 10
Česko přestává být zaslíbenou zemí pro zahraniční dělníky. Někteří z nich se už dokonce začínají vracet domů. Pracujících ze zahraničí u nás v říjnu přibylo nejméně za poslední rok - jejich nárůst se prakticky zastavil.

Zlom v dlouhodobém nárůstu legálně pracujících cizinců ukazují poslední statistiky ministerstva práce a sociálních věcí.

Personální agentury očekávají, že v listopadu už počet cizinců u nás klesne. Důvodem jsou potíže podniků, které omezují výrobu, a musí proto propouštět.

"Zájem firem prudce klesl. První na řadě jsou při propouštění vždy agenturní zahraniční zaměstnanci," říká Pavel Kačán ze společnosti Trenkwalder.

Souvisí to i s tím, že v ekonomice ubývá volných pracovních míst. Jako první mizí z Česka lidé, kteří pomáhali řešit tuzemským podnikům v době konjunktury nedostatek zaměstnanců: Slováci, Ukrajinci a Poláci.

Například mladoboleslavskou Škodu Auto kvůli omezení výroby už opustilo kolem 1 600 cizinců, převážně Poláků a Slováků.

Plány přehodnotila i logistická firma CS Cargo, která  měla připravené desítky řidičů kamionů na Filipínách. Za volant nakonec neusedli.

"Změnila se situace na trhu práce. Najednou začalo být kvůli pádům menších dopravců i dost českých řidičů, takže jsme nábor Filipínců odložili," říká šéf CS Cargo Petr Vlček.

Potíže s Vietnamem
Lidí některých jiných národností, například Vietnamců, u nás dál přibývá, ale i jich může být za pár týdnů méně.

Vláda totiž omezila vydávání víz právě Vietnamcům. Důvodem jsou podle ministra vnitra Ivana Langera "vážné bezpečnostní důvody". Především má jít o organizovaný zločin, který se údajně objevuje kolem vietnamské komunity v Česku.

V poslední době policie upozorňovala na množící se pěstování konopí a výrobu marihuany právě Vietnamci.

Už více než rok se také řeší komplikace při vydávání víz naší ambasádou v Hanoji, která je žádostmi přehlcená. Vietnamští i čeští zprostředkovatelé začali za obstarání víza vybírat až 2 700 dolarů, přičemž jejich klienti jsou pak většinou s žádostí úspěšní. Naopak lidé žádající o pracovní vízum bez prostředníka mají často smůlu. Množí se tedy podezření z korupce.

"Cílem schválených opatření rozhodně není absolutní pozastavení vydávání víz," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Ambasáda podle ní do konce letošního roku s možností prodloužení i v roce 2009 pozastaví nabírání nových žádostí o udělení dlouhodobého víza a žádostí o povolení k pobytu.

Ministerstvo chce tuto dobu využít podle Opletalové k tomu, aby změnilo systém vydávání víz.

"Poté, co jsme fronty před ambasádou, kterých zneužívali různí zprostředkovatelé a obchodovali s pořadím, vyřešili call centrem, se ukázalo, že ani toto není odolné vůči nelegálním činnostem zvenčí," uvedla Opletalová s tím, že došlo k nelegálnímu nabourávání do linky, na níž se měli lidé objednávat na návštěvu ambasády.

Vietnamští obchodníci se zlobí
Omezení vydávání víz vyvolalo nevoli mezi vietnamskými obchodníky v Česku.

"Je to nešťastné rozhodnutí, které hází všechny Vietnamce do jednoho pytle. Už mi přišel e-mail z Vietnamu, jestli tady také pěstuji marihuanu. Jak mám svým obchodním partnerům vysvětlovat, co se tady v Česku děje?" říká Nguyen Cuong, obchodník se strojírenskými výrobky.

Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter je přesvědčen, že vláda se neumí vyrovnat s korupcí kolem vydávání víz a místo toho, aby potrestala svoje lidi na ambasádách, trestá Vietnamce.

,