Při nákupu valut na cesty je třeba vybírat

Se začátkem turistické sezony roste poptávka po zahraničních měnách. Zájemcům o koupi valut se kvůli nejvýhodnějšímu kurzu vyplatí obejít tři až čtyři peněžní přepážky nebo zhlédnout přehled kurzů na finančních internetových stránkách. Rozdíl v prodeji i nákupu mezi jednotlivými bankami a směnárnami při prodeji nejžádanějších eur činí i více než korunu, což při nákupu dvou set eur představuje rozdíl téměř 300 korun.

Středem zájmu českých turistů je jednoznačně euro, kterým je možné platit v dvanácti zemích eurozóny. Stejně jako americký dolar, slouží čím dál více jako snadno směnitelná měna pro cesty do dovolenkových destinací. Kromě eur nakupují Češi hlavně chorvatské kuny a maďarské forinty. Nejčastější sumou, kterou si domácí zákazníci směňují, jsou částky do pěti tisíc korun.

Eur je dostatek
Zástupci bank i směnáren ve včerejším rozsáhlém průzkumu ČTK uvedli, že mají dostatek eur k uspokojení poptávky českých turistů. Pouze v některých menších směnárnách v centru Prahy byl problém sehnat větší bankovky, od stoeurovek výše.

Příčinou je silná, a pro zahraniční turisty tudíž dražší koruna, která oproti minulosti nutí zahraniční návštěvníky více šetřit. Řada menších směnáren funguje na principu, že prodávají jen to, co nakoupí od zahraničních turistů, a takové mohou mít v současné době se zásobami eur potíže.

DÁLE ČTĚTE

Silná koruna nepřeje investicím do cizích měn

Oslabené euro a dolar: nepřítel devizových účtů a zahraničních fondů

AKTUÁLNÍ KURZY MĚN

Pozor na poplatky
Radost z objevení směnárny či banky s výhodným kurzem může být předčasná: výsledný efekt mohou zkalit náklady spojené s poplatkem za nákup či prodej valut. Banky si běžně účtují od jednoho do dvou procent za nákup či prodej valut, minimálně většinou třicet až padesát korun. U směnáren je rozptyl v poplatcích podstatně vyšší.

Některé si neúčtují žádné poplatky, přesto v řadě případů nabízejí výhodnější kurzy než banky. Zejména v některých menších směnárnách však lze narazit i na pětiprocentní a vyšší poplatky.

Riskantní může být i nákup či prodej valut o víkendu, kdy mají banky zavřeno a výměnnou činnost provozují zejména směnárny. Podle průzkumu trhu totiž některé ze směnáren nasazují o víkendech zvláště nízké kurzy na nákup valut a těží z omezené konkurence.

Kartová konkurence
Rostoucí konkurencí pro směnárníky jsou především platební karty. Stále více českých turistů začíná v zahraničí používat platební karty a pro cesty do zahraničí žádné valuty nenakupují. Platby kartami jsou totiž bez poplatků a za výhodnější devizový kurz.

Podle asociace VISA utratili Češi loni během tří letních měsíců prostřednictvím karet v zahraničí téměř 900 milionů korun, což ve srovnání s létem předchozího roku bylo o čtvrtinu více. Obdobným tempem stoupají i platby kartami asociace Europay.