Víno, hrozny - Víno - ilustrační foto | foto: plz, iDNES.cz

Prezident Klaus sklidí první hrozny

Speciální gumáky připraví pro prezidenta republiky Václava Klause vedení mostecké radnice. To pro případ, že při jeho návštěvě na začátku října nevyjde počasí. Klaus totiž půjde na vinici pod hradem Hněvín, pojmenované po jeho ženě Livii, kde sklidí první hrozny.

"Na své vinici si musí první hrozny sklidit sám," říká s úsměvem vinař Ivan Váňa, který spolu s primátorem Mostu Vladimírem Bártlem prezidenta pozval.

Už při sázení mu slíbil, že první hrozny budou jeho, i to, že z vinice bude vždy dostávat vzorek vína. "Tradice se mají dodržovat," míní mostecký vinař.

Kromě vinice na Hněvíně a mostecké radnice by Václav Klaus mohl v Mostě navštívit ještě zdejší hospic. "Rádi bychom panu prezidentovi ukázali, jak funguje a jaký je jeho význam. O hospicích se totiž obecně málo ví, proto je důležité o jejich práci mluvit a představovat ji," upozornila Blanka Števicová z mosteckého hospice.

Zda se tam prezident Klaus podívá, ale ještě není jasné. Podobné je to i s přesným datem jeho návštěvy v Mostě. "Návštěva Mostu je v plánu, program dolaďujeme," řekla Alena Veliká s tiskového odboru Pražského hradu. Vše by se mělo podle ní ujasnit během příštího týdne.

"Pro Most má taková návštěva velký společenský význam. Rozvoj vinic je symbolickým návratem k mnohasetleté tradici vinařství. Navíc, když tu má vinici i pan prezident, získává to punc výjimečnosti," uvedl primátor Vladimír Bártl s tím, že by byl rád, kdyby se prezident alespoň krátce setkal i s Mostečany.