Přerov má dům s byty i obchody

Třicet jedna rodin se nyní může těšit z nového pěkného bydlení ve víceúčelovém domě na nábřeží Protifašistických bojovníků v Přerově. Celý projekt zaplatila radnice společně s fondem rozvoje bydlení a nájemníky.

Nový dům tvoří byty jednopokojové i čtyřpokojové, ale také dvoupatrové či bezbariérové. V přízemí jsou pak obchody a garáže.

Samotné bydlení začíná až od prvního patra, protože tuto oblast zasáhly v roce 1997 povodně. „Na domě máme čáru, kam až voda dosáhla. Do této úrovně je vše z betonu,“ řekl člen přerovské investiční komise Václav Zatloukal.

O samotné byty i nebytové prostory byl v Přerově velký zájem. Místostarosta Jiří Lajtoch (ČSSD) před nedávnem hovořil o stovce zájemců. Město Přerov by v této lokalitě proto v podobných stavbách rádo pokračovalo. „Majitelé okolních pozemků je však nechtějí prodat nebo mají přemrštěné představy o ceně. Je to škoda,“ dodal Václav Zatloukal z investiční komise města.

VÝVOJ CEN BYTŮ SLEDUJTE
NA CENYBYTU.IDNES.CZ

Stavba polyfunkčního domu přišla nakonec na více než 75 milionů korun. Z této částky zaplatila přerovská radnice 24 milionů korun, 12 milionů přidal stát a o zbytek se podělili nájemníci. Podobný způsob výstavby nových bytů se osvědčil i v jiných městech.

Například v Olomouci s pomocí státních dotací, peněz města a budoucích nájemníků postavili několik set startovních nájemních bytů pro mladé rodiny. Tamtéž však zažili v souvislosti s výstavbou také nejednu nepříjemnou zkušenost. Firma Mera, která zde stavěla byty, nečekaně zkrachovala. Její krach stál Olomoučany 8 milionů korun.