Předseda Fondu národního majetku byl odvolán

- Prezídium Fondu národního majetku na svém mimořádném zasedání odvolalo Michala Hrubého z funkce člena a předsedy výkonného výboru FNM a nahradilo ho dosavadním 1. místopředsedou Janem Stiessem. Důvodem odvolání Michala Hrubého a 2. místopředsedy Karla Zemana byly podle tiskového mluvčího ministra finací Vacka dlouhodobě neuspokojivé výsledky při výkonu funkce. "Konkrétně jedním z faktorů pro odvolání bylo, že FNM nesplnil v poslední době několik úkolů, které měl na starosti ve věci privatizace Chemických závodů Sokolov," upřesnil Vacek.

"Prezídium zároveň zvolilo dosavadního 1. místopředsedu FNM Jana Stiesse do funkce předsedy výkonného výboru FNM a Jiřího Havla do funkce 1. místopředsedy výkonného výboru FNM," dodal Vacek s tím, že druhý místopředseda zatím nebyl jmenován.

O prodeji 73,74 procenta akcií CHZ Sokolov americkému chemickému gigantu Eastman Chemicals rozhodla vláda 21. července a konkrétní podmínky má do letošního 30. září připravit ministerstvo financí pod vedením Mertlíka.

Podle informací ČTK byl dosavadní šéf Fondu národního majetku odvolán jednohlasně šesti přítomnými členy, při hlasování o odvolání Zemana se jeden člen zdržel. Na zasedání chyběli náměstek ministra pro místní rozvoj Václav Kupka, který je v Bruselu, a Michal Tošovský.

Hrubý byl do funkce předsedy výkonného výboru zvolen loni v prosinci stejně tak jako Stiess a Zeman na místa místopředsedů. Zeman i nadále po svém odvolání z funkce na FNM zůstává předsedou představenstva SPT Telecom.

První místopředseda výkonného výboru FNM má na starosti správu majetku a privatizaci finančních institucí, druhý místopředseda průmyslové podniky.