Loni na burze vévodily ČEZ a Erste Bank. Ilustrační foto.

Loni na burze vévodily ČEZ a Erste Bank. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Pražská burza opět poroste, makléři slibují tučný rok

  • 15
Optimismus okolo podniků, jejichž akcie se obchodují na pražské burze, nepolevuje. Úspěšné hospodaření firem se do rostoucích cen jejich akcií promítá už mnoho měsíců. Podle analytiků sice letos burza mírně zpomalí růst oproti minulým rokům, ale přesto se očekává nárůst o 15 až 20 procent

A jak jsou na tom jednotlivé podniky? Podle informací, které během roku zpracovávají obchodníci a makléřské firmy, loni vévodily trhu ČEZ a Erste Bank.

"V loňském roce byly nejčastějšími doporučenými tituly," popisuje situaci Petra Doležalová ze společnosti Čekia, která jednotlivá doporučení shromažďuje a archivuje. Podle analytiků bude zájem o obchodování pokračovat i letos.

Od začátku roku už proto bylo vydáno na pět desítek doporučení. "Nejatraktivnějšími tituly budou ČEZ a společnost ORCO Property group," uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Skvělé vyhlídky
Například akcie již zmíněné elektrárenské společnosti ČEZ se nyní obchoduje kolem 830 korun za kus. Makléři věří, že by se cena v nejbližších měsících mohla vyšplhat až přes tisíc korun.

"Stane se tak díky nárůstu cen elektřiny, vyšší produkci a v neposlední řadě díky akvizicím," uvedl Tibor Bokor ze společnostiWood & Company. Podle jejího odhadu se akcie ČEZ, který v posledních letech mohutně expanduje do východní Evropy, budou obchodovat až za 1020 korun.

Naopak velký nárůst analytici nečekají u akcií Unipetrolu, u společnosti Philip Morris dokonce očekávají pokles.

Podle makléřů mají tuzemští akcionáři obecně skvělé vyhlídky. V červnu sice budou parlamentní volby, ale ty by neměly způsobit žádnou nervozitu investorů.

"Čekáme opět mimořádný výkon ekonomiky, růst HDP i výborný stav obchodní bilance," vysvětluje perspektivy Procházka.