Pražské burze se řadí na roveň dalších středoevropských trhů.

Pražské burze se řadí na roveň dalších středoevropských trhů. | foto: Profimedia.cz

Pražská burza má zájem o sofijskou sestru

Pražská burza se bude účastnit privatizace sofijské burzy. Bulharská vláda chce najít strategického investora pro svou burzu a k privatizaci nabídla 44 procenta akcí.

"Burza cenných papírů Praha se po konzultaci s hlavními akcionáři, a po důkladné analýze sofijské burzy a potenciálu bulharského trhu jako celku, rozhodla privatizace zúčastnit," uvádí tisková zpráva.

Podle generálního ředitele pražské burzy Petra Koblice se nejedná o novou myšlenku, burza se jí společně s akcionáři zabývala už déle.

"Sofijská burza se momentálně nachází ve fázi, kdy stojí před celou řadou procesů a úkolů, kterými v nedávné době musela projít i burza v Praze. Právě takto získané zkušenosti jsou naším unikátním know-how, které může jen obtížně nabídnout jiný subjekt, který obdobnou fází neprošel," uvedl Koblic.

Koblic dodal, že úspěch pražské burzy stojí na vlastním obchodním systému, který chce využít i v Bulharsku.

Pražské burze se v současnosti nebývale daří. Za pouhý první měsíc roku vydělala investorům více než za celý předchozí rok. (více zde)

Její loňské obchody dosáhly téměř  850 miliard korun, čímž se pražský akciový trh řadí na roveň vídeňské či maďarské burzy. V roce 2005 zvýšila čistý zisk na rekordních 110,1 milionu z předchozích 30,5 milionu. Loňské výsledky zatím nezveřejnila. Největší podíl na základním kapitálu mají firmy Patria Finance, Česká spořitelna a Komerční banka, dodala ČTK.

,