Václavské náměstí

Václavské náměstí

Praze klesly v prvním čtvrtletí mzdy, ostatní regiony si „polepšily“

  • 101
Zaměstnancům pražských podniků jako jediným z Česka klesly v 1. čtvrtletí mzdy. Vyplývá to z čísel ČSÚ, podle nichž mzdy ve všech regionech rostly od dvou do pěti procent, jen v hlavním městě se o 0,2 procenta snížily. Ve skutečnosti si však polepšil málokdo, průměr regionů totiž "vylepšil" odchod lidí s nejnižšími příjmy.

Ačkoliv Praha byla jediným regionem, ve kterém mzdy v průměru klesaly, metropole přesto patří k místům, kde se vydělává nejvíce peněz. Průměrnému obyvateli Prahy se totiž podle statistiků snížil hrubý příjem jen o 60 korun na 28 972 Kč.

Údaje statistiků navíc zachycují všechny firmy se sídlem v Praze. Do výsledku jsou tak zahrnuty i mzdy, které společnosti s celorepublikovou působností vyplácejí svým zaměstnancům v jiných regionech.

Mezi kraji statistici zaznamenali nevyšší nárůst výdělku v Libereckém kraji, kde si pracující v průměru odnášeli o 4,9 procenta více peněz. jejich měsíční výdělek tak narostl o 956 korun na 20 445 Kč.

Nejméně si naopak polepšili lidé zaměstnaní v Jihomoravském kraji, kde jejich mzdy stouply o 1,9 procenta, konkrétně 392 korun, na 20 861 Kč.

Jak roste průměrná měsíční mzda - 1Q/2010

V rámci celé republiky se pak průměrný plat od ledna do března zvýšil meziročně o 484 korun na 22 748 Kč. (viz článek Průměrná mzda rostla v 1. čtvrtletí nejpomaleji za posledních 10 let)

Statistika mluví o růstu, vyšší výplatnici má však málokdo

Podle ekonomů však vykazovaná čísla tentokrát o faktickém růstu mezd zaměstnaných lidí příliš vypovídat nemusejí. "Otázkou je, kolika procentům zaměstnanců se mzda ve skutečnosti meziročně zvýšila. Vykazovaný růst může být z větší části zapříčiněn propuštěním zaměstnanců v nejnižších mzdových kategoriích," upozorňuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Když odejdou nejméně placení zaměstnanci, tak se totiž celkový objem vyplacených výdělků sice sníží, zároveň se ale také začne rozdělovat mezi méně lidí, a pokud z průměru vypadnou podprůměrné výdělky, průměr rozpočítávaný na jednoho zaměstnance se za jinak nezměněných podmínek zvýší.

Pokles pražských mezd tak podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance ukazuje pouze na to, že metropole nemá tolik výrobních podniků, ve kterých by lidé masově pracovali u pásů, a pokud podniky šetřily, propouštěly dobře placené zaměstnance a ke statistickému zlepšování faktických výdělků tak nedocházelo.

"Praha se chová učebnicově, tedy že v krizi snižuje mzdy. Naopak zbytek republiky se chová netypicky, když mzdy zvyšuje. Za touto netypičností však stojí jen statistický jev. Podniky jako celek vykazují po propuštění nejlevnějších zaměstnanců růst, výplata konkrétních lidí však mohla i klesnout," vysvětluje Šichtařová.

Vyděláváte více než před rokem?

celkem hlasů: 5380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 8. června 2010. Anketa je uzavřena.

Ne, vydělávám stejně
Ne, vydělávám stejně 2206
Ne, vydělávám méně
Ne, vydělávám méně 1724
Ano
Ano 1450