Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Běžné značky jsou předraženou stafáží privátních, tvrdí komora úřadu

Agrární komora ČR podala podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle ní obchodní řetězce diskriminují tradiční výrobky českých producentů prostřednictvím tzv. privátních značek. Těmi nechávají obalit zboží pod vlastními značkami, každý obchod používá jiné – jde například o Jarmark u Kauflandu, Pilos u společnosti Lidl nebo o Clever u Billy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

Tahle praxe už frčí dlouhé roky třeba u výrobců autodílů. Nicméně tam je to cenově přesně obráceně, čili autodíl v obalu opatřený logem výrobce automobilu je vždy dražší, než autodíl stejného výrobce pod jeho vlastní značkou. U potravin na to šli jen opačně. Osobně už nemám důvěru v tyhle levnější privátní značky řetězců a nedělám si iluze, když už jsem nějaké vyzkoušel, že jsou tyto výrobky zcela identické kvality s "originály", takže nevěřím, že se jedná pouze o přebal a nadále kupuji originální značky. To je jako v jednom nejmenovaném lékárenském řetězci, který pod svojí značkou prodává citelně ošizené potravinové doplňky a cpe je automaticky každému, i když chce jinou značku.

0 0
možnosti
JV

No a cožpak to nikdo neví? Celá desetiletí Nudlotechna sro. dělá jedny nudle. Zabalí je dle přání velkoobchodníků do bílého obalu s nápisem Nudle. No a ty samé nudle zabalí dle přání velkoobchodníků do sedmibarevného obalu s nápisem Babiččiny sváteční nudle a přidá usměvavou babičku v brýlích. No a fajnovější zákazník přece nebude kupovat šmejd Nudle za pár kaček. Raději zaplatí dvakrát tolik za ty Babičkovské nudle. Ty přece musí být lepší, když jsou dražší.

1 0
možnosti
AJ

No neplatí to u všeho. Ano jsou i takové případy.

0 0
možnosti
PB

P55a11v19e12l 69B67í65n56a

15. 4. 2023 10:31

Aby nám nakonec nezůstala jen předražená stafáž.

1 0
možnosti
JF

J24a78n 70F46i74s26c44h48e71r

12. 4. 2023 20:16

"Podle Doležala pak mohou obchodníci jednoduše dodavatele v případě odmítnutí vyměnit za zahraničního producenta, čehož si zákazníci nemusí všimnout."

Tak málo věří jejich kvalitě? Agrární komora ČR je svým způsobem lobbingová organizace, která bojuje za své členy, tedy zdaleka ne za všechny zemědělce.

0 0
možnosti
Foto

P73a74v30e22l 71P46e48c76h

12. 4. 2023 14:52

25% věřím možná tak u Tesca nebo Albertu, ale Lidl v tom jede kompletně a dlouhodobě. Rozdíl je ten, že Tesco a Albert se za název svého obchodu nestydí, zatímco Lidl všechny své privátní značky pojmenovává nenápadně a co nejblíže zemi původu, aby ta značka vypadala jako luxusní tradiční.

1 0
možnosti
MK

Není na tom nic nenápadného, podle mě prakticky každý zákazník Lidlu ví, že se jedná o privatni značky Lidlu a řada zákazníků Lidlu chodí cíleně právě pro tyto výrobky.

10 0
možnosti
JM

J13a57n 71M66r83a66z78i73k

12. 4. 2023 12:54

Omen nomen .

0 0
možnosti
MJ

Nechť EU vkládá do českých zemědělců analogické výše dotací jako mají staré unijní země jako Francie či Německo, a prodejní ceny obchodníkům zůstanou mírné.

1 0
možnosti

U nás je problém naopak, že agrobaroni dostávají dotace moc velké. Takovou výjimku si Česko vyjednalo, prý protože se lišíme od ostatních zemí a velcí zemědělci u nás hrají důležitější roli. Dáváme dotace velkým, aby byli ještě větší. To prostě nesvědčí konkurenčnímu prostředí. Kdyby dostali ještě větší dotace, tak nevím, proč by zlevňovali. Nejsou charita a mají v Česku luxusní pozici. Snížíte DPH na potraviny, fajn pro ně. Zvýšíte dotace, fajn to jim taky zvýší zisky. Ale nevím, proč by měli zlevnit, když to za tyhle ceny prodají?

1 1
možnosti
RP

Jinak se mně to jeví takhle, že zemědělci i potravináři se snaží o takové marže, aby pokryly jejich výrobní náklady, hlavně drahou energii a suroviny a zvyšování mezd a ještě získali finančí polštář pro budoucnost.

To se potom může poznat do roku až tří let, kdy ti, co nezvládnou zdražit dostatečně, vyčerpají ekonomiku podníku a začnou krachovat.

1 0
možnosti
JH

což je naprosto správné......

1 0
možnosti
JS

J71a43n 83S32t32o44d60o70l15a

12. 4. 2023 11:30

Významné množství lidí má možnost si vypěstovat něktreré druhy zeleniny, brambory, ovoce atd. Když je to tak drahé, tak se to mnohým vyplatí. Resp. vyplatilo by se, ale jen málokdo pěstuje. Pamatuji doby, kdy se pěstovalo či chovalo masivně, neboť zelenina byla v obchodech vzácná a nesmírně drahá, maso také. Mluvím o 70. a 80. létech.

V obcích, kde opravdu funguje zemědělské družstvo jak má, nebo tam ještě jsou soukromí zemědělci, ideálně vše ve spolupráci, tak se od nich snadno a levně seženou např. brambory, nebo cokoli produkují. Proč vše kupovat v supermarsketu, když to mohu mít laciněji a většinou i kvalitněji z družstva?

Kdo chce jen nakupovat v supermarketu a nemůže či nechce něco produkovat samostatně či to pořídit z prvovýroby, tak musí přistoupit na hru supermarketů. Ale každý má možnost aspoň částečně vystavit supermarket konkurenci.

5 1
možnosti
JS

J95a83n 12S32t64o56d87o47l55a

12. 4. 2023 11:29

Čeští sadaři ruší jablečné sady. Nejsou schopní vyprodukovat kvalitní jablka za přijatelnou cenu. V Tyrolsku, kde jsou na vše daleko vyšší náklady, sadaři prosperují. To platí o mnoha dalších zemědělských produkcích, a nemůžou za to dotace.

4 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Cristiano Ronaldo už myslí na stáří. Investoval do portugalského porcelánu

17. června 2024

Portugalský fotbalový reprezentant Cristiano Ronaldo nemyslel před začátkem Eura jen na úvodní...

Emirates hledají letušky, lákají na nezdaněný plat i benefity. Jinde vyčkávají

17. června 2024

Letecká společnost Emirates během uplynulých dvanácti měsíců přijala 2 600 letušek. Podobný apetit...

Politici chtějí změny na ÚOHS, překopávají pravidla pro zakázky i soutěže

17. června 2024

Brněnský Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nejspíš čekají velké změny. Stát představil...

Čína vyšetřuje dovoz vepřového z Evropské unie. Ta se důsledků neobává

17. června 2024  15:06

Čína zahájila vyšetřování možného dumpingu ze strany dovozců vepřového ze zemí Evropské unie,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!