Poslanci připravují seminář o vinařství

Seminář o vinařství připraví pro své kolegy poslanci z Jihomoravského kraje. Chtějí totiž připravit změny vinařského zákona tak, aby se do právní normy dostala kategorie malovinaře se svobodným prodejem vína do dvou tisíc litrů z vinic do půl hektaru.

Požaduje to petice, kterou od loňského listopadu podepsalo téměř jedenáct tisíc lidí.

"Vše by se mělo připravit nejspíše v měsících únoru, březnu a dubnu," řekl včera po jednání s dvanácti poslanci a sedmi senátory v Brně krajský radní Jan Letocha.

Podle něj byli všichni zákonodárci srozuměni s tím, aby nový statut malovinaře vznikl. V diskuzi kritizovali také administrativní přísnost na drobné pěstitele - i nad rámec předpisů Evropské unie. "Ministerstvo financí i celníci postupovali velmi aktivně vlastně na nulovou spotřební daň," vysvětlil radní jeden z důvodů nevole malých vinařů.

Petiční výbor pod vedením starosty Starého Poddvorova na Hodonínsku Františka Strýčka požaduje možnost svobodného prodeje hroznů z vinic o rozloze do 0,5 hektaru bez náročných hlášení. Pěstitelé chtějí změnit také hranici výroby vína bez registrace alespoň do 2000 litrů s tím, že vzniknou průhledná, jednoduchá a prospěšná pravidla pro jeho drobný prodej. více ZDE

Hranice pro prodej vína bez registrace je nyní 1000 litrů, ale ministr financí Bohuslav Sobotka již v prosinci prohlásil, že s dalším posunem schválené kvóty nemá ministerstvo žádný problém. Ministerstvo zemědělství naopak podle svého tehdejšího vyjádření vidí 1000 litrů pro osobní potřebu jako dostatečné množství. Při evidovaných více než 17.000 vinicích se celá věc může přímo týkat přibližně 6000 lidí ve 140 vinařských obcích regionu.