Královéhradecká expozitura protikorupční policie se o konsolidační agenturu začala zajímat vloni v létě. Ilustrační foto.

Královéhradecká expozitura protikorupční policie se o konsolidační agenturu začala zajímat vloni v létě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie prověřuje obchod státu s Tykačem

  • 8
Protikorupční policie rozjela rozsáhlé vyšetřování v České konsolidační agentuře. Vedení agentury muselo desítky současných i bývalých zaměstnanců zprostit mlčenlivosti, aby mohli vypovídat.

Detektivové po nich chtějí především to, aby jim pomohli zrekonstruovat průběh miliardového obchodu, který se odehrál před pěti lety.

Společnost EC Group tehdy od České konsolidační agentury (ČKA) koupila za 3,4 miliardy korun balík několika set pohledávek.

Rozhovor s policií už kvůli tomuto obchodu absolvovali i někteří politici, kteří v té době seděli v dozorčí radě agentury.

"Strávil jsem na podání vysvětlení asi půl hodiny. Podle mě byl celý proces prodeje v pořádku," řekl MF DNES exministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

Zatím se prověřuje
Návštěvu policejní služebny potvrdil i současný předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Podle informací MF DNES se detektivové při šetření opírají zejména o závěry tři roky staré inspekce Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kontroloři tehdy v neveřejné části protokolu tvrdili, že agentura zařazením některých pohledávek do hromadného prodeje přišla o stovky milionů korun.

Královéhradecká expozitura protikorupční policie, která se prodejem pohledávek zabývá, zatím nikoho neobvinila, případ je ve fázi prověřování.

Detektivy zajímají detaily
Česká konsolidační agentura v roce 2002 prodala balík stovek pohledávek za 3,4 miliardy korun společnosti EC Group. Později se firmě podařilo soudními spory cenu ještě o 460 milionů korun srazit.

Peníze na obchod tehdy dodali především finančníci Pavel Tykač a Jan Dienstl. Oba patří k nejbohatším Čechům a jsou známí především jako představitelé kontroverzní finanční skupiny Motoinvest.

"Předali jsme jim tisíce dokumentů a snažíme se s nimi maximálně spolupracovat. Případ ale nijak nemůžu komentovat," řekl současný generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Pohledávky za 38 miliard
V době zkoumaného prodeje agentuře šéfoval nynější člen bankovní rady centrální banky Pavel Řežábek. Policie zve na pohovor každého, kdo měl s prodejem pohledávek cokoliv společného.

Zajímají je i ty nejmenší podrobnosti od tom, jak se vybíraly pohledávky do balíku určeného k prodeji, kdo rozhodl o podmínkách veřejné soutěže i jak podrobné informace dostali zájemci o jednotlivých pohledávkách v balíku.

Pohledávky, které tehdy konsolidační agentura nabízela k odprodeji, měly nominální hodnotu 38 miliard korun. Výběrové řízení mělo dvě kola. Vítězná EC Group nabídla v obou výrazně víc než druhý zájemce PPF Petra Kellnera.

Stovky výběrových řízení
Tendr v jeho průběhu několik vážných zájemců označilo za netransparentní a ze soutěže před podáním nabídek odstoupilo.

"Policie se při rozhovoru se mnou zajímala hlavně o to, proč zájemci měli možnost mezi prvním a druhým kolem soutěže snížit nabízenou cenu o dvacet procent. Pokud si dobře pamatuji, bylo to proto, že v prvním kole neměli o pohledávkách kompletní informace," uvedl Vlastimil Tlustý.

Podle informací MF DNES si policie od konsolidační agentury vyžádala také detailní informace o stovkách výběrových řízení, ve kterých agentura prodávala pohledávky individuálně.

Královéhradecká expozitura protikorupční policie se o konsolidační agenturu, kam stát v minulosti převáděl zejména špatně vymahatelné pohledávky při očistě bank, začala zajímat loni v létě.

Tehdy na tři měsíce poslala do vazby členku představenstva ČKA Radku Kafkovou a několik dalších lidí. Byli obviněni z korupce při jednom z prodejů. Případ
dosud neskončil.