ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Peníze pro trhovce i restaurace. Vláda chce kompenzovat tisíce podnikatelů

  • 6
Vláda chce vyčlenit na kompenzace pro podnikatele částku do tří miliard korun. Týkat se má asi 11 tisíc podnikatelů, kteří byli omezeni protiepidemickými restrikcemi platnými od 25. listopadu do 26. prosince.

Podnikatelé s propadem tržeb o 50 procent proti 2. pololetí 2019 budou moci podle oboru získat pomoc nejvýše 500 tisíc až 1,5 milionu korun, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Podporu vláda zatím neschválila, chce ji ještě probrat s profesními svazy. Konečné rozhodnutí by mělo padnout příští týden. 

Snahou je podle premiéra Petra Fialy podpořit zejména drobné podnikatele, kteří nemají rezervy a výpadek tržeb by je ohrozil na existenci. 

„Pomoc bude cílená, administrativně nenáročná a snadno dosažitelná,“ uvedl. Týkat by se měla hlavně prodejců na vánočních trzích, organizátorů adventních trhů, cateringu, restaurací, hudebních klubů, cestovních kanceláří a agentur, organizátorů hudebních a sportovních akcích. Ministři uvažují ještě o jedné skupině, Síkela ji ale zatím nechtěl uvést.

Úředníci ztěžují vyplácení pomoci, podle finanční správy jde o výjimky

Kompenzace budou poskytovány v režimu de minimis, není tak potřeba, aby ji schvalovala Evropská komise, uvedl Síkela. Jeden příjemce nesmí v průběhu tří let čerpat z podpor de minimis více než 200 tisíc eur (asi 4,9 milionu korun). „Časově to vidím tak, že někdy do konce února budeme sbírat žádosti a někdy do poloviny, maximálně do konce března se ty peníze budou vyplácet,“ dodal Síkela.

Předchozí vláda připravila pokračování dříve fungujících programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady. Plošné uspokojení podnikatelů by v tomto případě stálo podle Síkely přes 12 miliard korun. Takovou podporu považuje za nesystémovou.

Gasto podnikatelé dostanou minimum

Na kompenzace, které vláda představila, z gastronomie podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) dosáhne minimum podnikatelů. I vzhledem k dnešnímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil povinnost prokazovat se dokladem o očkování nebo prodělání nemoci před vstupem do restaurací či hotelů, se dá očekávat, že podnikatelé budou na stát podávat žaloby o náhradu škody. Komentoval situaci restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner. 

Pro Hospodářskou komoru ČR jsou navržené náhrady nepříjemným překvapením, neboť by měly být založené na podmínkách programů COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady, uvedl za komoru Miroslav Beneš.

,